ROZHOVOR Sestry Jančové hrajú futbal a tvoria komiksy

NETKY.SK • 24 Júl 2022, 10:00 • 2 min
ROZHOVOR Sestry Jančové hrajú futbal a tvoria komiksy

Na Slovensku máme unikátne dvojičky – sestry Zuzku a Ivu Jančové. Netradičná sesterská dvojica síce vyštudovala marketing, dnes ho skôr ako povolanie využívajú pri svojej práci – tvorbe komiksov.

slovakia

left justify in out

Našli ste spoločného koníčka, ktorého ste povýšili na svoje povolanie. Ktorá z vás objavila svet komiksov ako prvá?

 

Zuzka: Čo sa týka lásky k fantasy, obe sme odmalička zbožňovali superhrdinov ako Superman a neskôr sme začali objavovať komiksy. Keď v roku 2019 zomrel Stan Lee (americký autor komiksov ako napr. Spider-man, Hulk, Fantastic Four, X-Men, Thor, Avengers, Daredevil, Iron Man, Silver Surfer a ďalších – pozn.autorky), tak sme sa rozhodli, že si uctíme jeho pamiatku tým, že vytvoríme vlastný komiks. Študovali sme marketing a do svojho školského projektu sme zakomponovali tento náš plán. Vznikol komiks Peter  Skúška, dnes sa aj usmievame nad ním, ale je to naše prvé dielo a odštartovalo nové veci v našich životoch. Niečo si vymyslieť je jedna vec, ale dať to dokopy a ešte sa vzácne zhodnúť, že jedna bude písať a druhá kresliť, to je priam zázrak...

Iva: Vždy ma bavilo písať, vymýšľať príbehy. Najviac sa to prejavilo počas strednej školy, kedy som naozaj intenzívne písala a sestra začala hľadať, objavovať, čo by mohla robiť. Vyšlo jej z toho kreslenie, v ktorom sa samozrejme začala zdokonaľovať, spojili sme to,  a tak teraz tvoríme spoločne.

 

 img

 

Máte odložené aj svoje začiatky?

 

Zuzka: Čo sa týka kreatívneho projektu, ktorý sme robili na vysokej škole, mám ho vytlačený na papieri, odložený a bolo to amatérsky pozliepané, ako začiatky. Ale mám odložené aj počiatočné kresby, keď som sa učila, snažila nájsť ten grif, ktorý by mi vyhovoval a samozrejme svoje pisateľské začiatky má odložená aj Iva.

 

Zuzka, vraj ste neabsolvovali žiadnu umeleckú školu, ale napriek tomu ste sa veľa učili. Kde a ako ste zbierali učebný materiál?

 

Zuzka: Veľkým pomocníkom je dnes internet, kde nájdete takmer všetko, ale samozrejme nakupovala som aj klasické knižky, kde som sa zdokonaľovala v rámci proporcií kresieb, aké výrazy tváre nakresliť a potom to už prichádzalo priamo s praxou.

 

img

 

 

Obe komiksy tvoríte, zrejme  máte dosť práce. Máte ešte čas sledovať, čo nové v komiksovom svete vychádza?

 

Zuzka: Samozrejme sledujeme aj filmy, napríklad novinky od Marvel, pretože stále sú pre nás zaujímavé nielen ako pre diváčky, ale aj inšpiratívne. Komiksom sa v rámci čítania venujeme teraz pomenej, keďže ich tvoríme...

Iva: Ja sa priznám, veľa času venujem čítaniu kníh. Napríklad teraz u mňa vládne Sherlock Holmes, mám rozčítané aj rozpozerané seriály.

 

Plánujete komiks s hrdinom Sherlockom?

 

Iva: Je to možné, veľmi ma to baví, robíme dokonca na projekte, kde je načrtnutie do detektívky. Do budúcna by som chcela, aby sme niečo rozpracovali na túto tému, lebo je to pre mňa veľký zdroj inšpirácie. Keď pozerám seriál, tak nevnímam len obsah diela, ale zaujímajú ma efekty, okolie a prostredie, ako sa postavy správajú, aké majú výrazy tváre, kde sa príbeh odohráva, takže sledujem to z takého širokospektrálneho uhla. 

 

Ako tvoríme komiksy

 

 

Ako prijali slovenskí milovníci komiksov, že na našom malom Slovensku sa objavili dve sestry, ktoré idú „fušovať“ do remesla svetových tvorcov komiksov?

 

Zuzka: Vrátim sa k nášmu prvému komiksu Peter skúška, ktorý som spomenula, že bol spracovaný amatérsky; my tam vidíme chyby, ale však učili sme sa, ale mali sme skvelé a pozitívne ohlasy. Skôr prekvapili nás, že chceli viac „záporákov“, viac akcie, krvi a podobne, ale naše komiksy sú skôr pre deti a mládež, takže násilie tam nemá miesto. Ale nejaké negatívne, že ženy a podobne, to vôbec nie, lebo presne pochopili, že sme fanúšičky fantasy a fandia nám, chcú stále nové a nové príbehy.

 

Dávate pekne viac slovenské mená, Peter, teraz nedávno ste urobili komiks Anička...

 

Iva: Oslovila nás na spoluprácu šperkárka Petra Toth, ktorá má kolekciu šperkov Anička a chcela vytvoriť superhrdinku pre svoje šperky. Tak vznikol asi 15-stránkovýý komiks o Anička – Jánošíkovej frajerke, kde nebol hrdina náš najznámejší zbojník, ale jeho láska.

 

img

 

Ako prijímate podobné ponuky, aj ste sa pousmiali?

 

Zuzka: Celkom dobre nám padne, keď vytvárame komiks na zákazku, ak nám zadajú priamo tému a svoju predstavu. Je lepšie vedieť vopred približnú predstavu klienta a od toho sa pri návrhoch odraziť. Aspoň sa tak vieme vyhnúť zbytočným opravám. Pointu komiksu a celkovo príbeh máme však celý pod palcom my, čiže je nás, či zakomponujeme tému ekológie, demokracie alebo niečo iné. A ak má klient záujem o  zahraničné mená, vyhovieme, ale samozrejme sme na Slovensku a preferujeme naše domáce slovenské mená. Napokon zahraničných je celý kopec a my chceme vytvoriť našich.

Iva: Robili sme komiks Extra, kde sa vyskytli mená nie celkom bežne používané, ale slovenské napríklad Arpád, Xénia. Mená hrdinov sú vlastne začiatočné písmená projektu – Elena, Xénia, Tim, Richard, Rebeka, Arpád. Baví nás, keď to  má aj nejaký skrytý odkaz a pointa nie je jednoznačná a prvoplánová. Napríklad pri projekte Čiernovlasý princ sme spracovali námet z rozprávky Pavla Dobšinského, venovali sme sa v ňom diskriminácii, ale nebolo to priame. 

 

img

 

Svetu vládne internet, vydávate svoje komiksy aj knižne alebo sa k čitateľom dostanú skôr cez siete?

 

Zuzka: Prvé komiksy sme dávali na internet, ale potom sme dostali grant od dvoch firiem, tak mohli vyjsť aj knižne, rovnako Čiernovlasý princ bol podporený Ministerstvom kultúry, Aničku zase podporila Petra Toth, takže tiež je vonku aj v tlačenej forme, to sme ale samozrejme nepredávali. Na vlastnú propagáciu teda využívame internetové siete.

 

Ako sa dostane čitateľ k nepredajným výtlačkom?

 

Zuzka: Ak to podporuje firma, komiks má na svojej stránke, ale napríklad nedávno sme boli na  Anime show, tam sa nejaké rozdávali, ale rozdáva to firma, ktorá to sponzorovala. Rovnako na akcii na Štrbskom plese, kde sme boli tento rok na akcii.

 

img

 

Dá sa vyžiť na Slovensku z tvorby komiksov?

 

Zuzka: Keby sme ich tvorili len tak, ponúkli do vydavateľstva a čakali, či nám ich vydajú, tak asi nie. Ale máme spolupráce, kde to je vyfinancované, tým pádom dostaneme honorár, napokon sestra ešte stále pracuje na pol úväzku. Máme svoje aktivity, venujeme sa marketingu, ktorý sme vyštudovali, takže dá sa. Ale žijeme tým, vidíme, ako to ide dopredu, tešíme sa z toho a samozrejme že nás to aj uživí.

 

Máte aj iné koníčky, keď si chcete od komiksov oddýchnuť?

 

Iva: Hráme futbal. Vyrastali sme na dedine, kde sa futbal hrá, naši bratranci, vôbec chalani z dediny, si s nami radi zahrali. Hráme ho väčšinou s chalanmi, lebo nie je veľa dievčat, ktoré by sa pridali, ale je to v rámci hobby.

 

img

 

Mama sa ako pozerá na vaše aktivity – komiksy, futbal?   

 

Zuzka: Na futbal bola zvyknutá odmalička. Zvykla si aj na komiksy (smiech). Je fanúšička, rovnako nadšená ako my, chodí s nami na nové filmy, už sa vždy teší, keď sa niečo chystá.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies