Hasiči a zdravotníci sa počas Silvestra nezastavili. Riešili pyrotechniku aj opité deti

NETKY.SK • 1 Január 2022, 10:48 • 2 min
Hasiči a zdravotníci sa počas Silvestra nezastavili. Riešili pyrotechniku aj opité deti

BRATISLAVA - Oproti predošlému roku sa počet všetkých požiarov zvýšil až o 45 prípadov, celkový počet všetkých výjazdov o 24. Počet požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou stúpol o 12 prípadov. Rovnako narástol aj počet zásahov zdravotníkov.

slovakia

left justify in out

Hasiči zasahovali počas Silvestra a novoročného rána do 7:00 h 126-krát. Pomáhali pri 84 požiaroch a 42 technických udalostiach, z toho v 14 prípadoch išlo o dopravné nehody. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Z celkového počtu požiarov bolo 39 spôsobených zábavnou pyrotechnikou, pričom najviac takýchto požiarov vzniklo v Bratislavskom (13) a v Trnavskom kraji (7),“ priblížila Križanová.

 

 

Zábavná pyrotechnika spôsobila najmä požiare kontajnerov a balkónov. V niekoľkých prípadoch však museli hasiči zasahovať aj pri požiaroch osobných motorových vozidiel a strechy rodinného domu.

 

Prečítajte si tiež: Zábavná pyrotechnika zabíjala na viacerých miestach

 

Zdravotnícki záchranári absolvovali počas silvestrovskej noci najviac zásahov za posledné roky. Konkrétne 1 702, čo je o 239 viac ako počas predchádzajúcich osláv príchodu nového roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OP ZZS) SR Alena Krčová. „K najčastejším príčinám výjazdov patrili akútne bolesti brucha, sťažené dýchanie a zhoršený zdravotný stav u pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami,“ priblížila. Vyšší bol aj počet volaní na tiesňovú linku 155, časť z nich operátori vyriešili konzultáciou.

 

img

 

Ako uviedla, zásahov pri úrazoch spôsobených neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou bolo 32, z toho 9 v Žilinskom kraji. „Najmladším pacientom bol 13-ročný chlapec z Prešovského kraja, ktorému vybuchla petarda v rukách, našťastie bez devastačných poranení. Nebol potrebný ani prevoz do nemocnice a tínedžer bol ošetrený na mieste,“ povedala.

 

Všetky prípady súvisiace s pyrotechnikou, ktoré riešila záchranná zdravotná služba, skončili ľahkými až stredne ťažkými zraneniami. Žiaden prípad neskončil fatálne.

 

img

 

K častým silvestrovským príčinám zásahov patrí podľa jej slov aj ťažká otrava alkoholom. „V tejto súvislosti pomáhali záchranári v 51 prípadoch, z toho 6 deťom. Smutné prvenstvo v tomto smere patrí Banskobystrickému kraju, kde pomáhali záchranári až 11 osobám s intoxikáciou alkoholom,“ podotkla.

 

K téme: Zábavná pyrotechnika zabíjala na viacerých miestach

 

Najmladším pacientom, ktorý sa opil tak, že upadol do bezvedomia, bol podľa jej slov 13-ročný chlapec z Banskobystrického kraja. „Vzhľadom na vážny zdravotný stav musel byť prevezený do nemocnice,“ dodala Krčová.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies