Začína sa vo svete očkovacia totalita?

NETKY.SK • 9 August 2021, 06:14 • 2 min
Začína sa vo svete očkovacia totalita?

V určitých krajinách sveta je povinnosť očkovania u niektorých zamestnaní populárna. Zatiaľ nie je jasné, či na Slovensku lekári, učitelia, vojaci a policajti budú musieť podstúpiť povinnú vakcináciu. Analýza ministerstva spravodlivosti už dávnejšie potvrdila, že zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku je možné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Každá z krajín, kde sa rozhodli pre povinné očkovanie, si stanovila pravidlá  tak, že pokiaľ sa pracovníci odmietnu očkovať, môžu prísť o prácu. Podľa portálu The Economist existuje riziko, že niektorí ľudi odmietnu vakcínu a radšej nebudú pracovať, čo by najmä v zdravotníctve počas pandémie mohlo spôsobiť veľké problémy. 

 

img

 

Prečítajte si: Na Slovensku narastá počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie

 

Povinné očkovanie na Slovensku?

Niektorí odborníci už na to upozorňujú. V niektorých európskych krajinách sa povinné očkovanie stalo pravidlom a aj u nás sa už začína hovoriť o povinnom očkovaní pre isté skupiny v súvislosti so zdravotníkmi, keďže tí prichádzajú do styku s chorými, od ktorých sa môžu ľahko nakaziť a potom toto ochorenie prenášať na ďalších svojich pacientov.

 

O nariadení očkovania v ohniskách nákazy

Pri covide-19 k tomu podľa odborníkov len tak ľahko dôjsť nemôže. Tvrdia, že by musela byť zmenená legislatíva. „Nakoľko očkovanie proti ochoreniu covid-19 je v súlade s platnou legislatívou dobrovoľné,“ uviedol Marek Eliáš z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva. 

 

Povinné očkovanie proti koronavírusu by po právnej stránke bolo možné, ale minister zdravotníctva ho nebude presadzovať. Povedal, že nie je jeho zástancom.

 

„Pretože tam je veľmi problematický spôsob vyunucovania a penalizovania za to, že sa niekto nezaočkuje. Neviem si predstaviť, že by sme kvôli tomu, že sa niekto nechce očkovať, vyrazili z práce sestričku,“ 

 

„Asi základným dôvodom, prečo sa o tom teraz nerozprávame ako o povinnom očkovaní, je, že je dobré, aby ľudia mali pozitívny vzťah k tomu, že sa zaočkujú a nie aby sme ich k tomu nútili,“ povedala Mária Kolíková. 

 

Sme rodina prednedávnom zverejnila stanovisko, v ktorom tvrdí, že je proti povinnému očkovaniu. No za návrh zákona, ktorý podmieňuje vstup do určitých prevádzok testom či očkovaním nakoniec podporili. Vladimír Lengvarský však vyvrátil myšlienku, že by zavádzali povinné očkovanie. “Vyhlásenia typu, že vláda chce povinne očkovať, sa nezakladajú na pravde."

 

img

 

„Lekári sú už dnes najviac zaočkovanou skupinou. Ak by sa takáto povinnosť nariadila tým pár lekárom, ktorí stále očkovanie nepodstúpili, len zbytočne vybičujeme emócie,“ povedal šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, podľa ktorého by bolo zmysluplnejšie povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov.

 

O povinnej vakcinácie pre osoby staršie ako 60 rokov porozprával pre cas.sk aj infektológ Peter Sabaka: „U nich je aj najmenšie riziko komplikácií očkovania, takže by bol pomer benefitu a rizika najpriaznivejší.“ 

 

Ďalšou skupinou sú učitelia 

Minister školstva Branislav Gröhling sa už opakovane vyjadril, že ak by sa koalícia nezhodla, on by hlasoval za povinné očkovanie učiteľov. 

 

Súvisiaci článok: Na ochranu pred delta variantom je zaočkovaných ešte príliš málo Slovákov

 

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova by sa však politici nemali riadiť iba verejnou mienkou, ale robiť to, o čom vedia, že je správne. „Navyše na tom, že verejná mienka na Slovensku očkovaniu zatiaľ nie je naklonená, majú veľký podiel aj samotní politici.“

 

"Myšlienka povinného očkovania je podľa mňa správna. Bohužiaľ, môžeme dospieť k situácii, že k tomu napokon prikročíme až po veľkom počte obetí. Myslím si, že minimálne povinné očkovanie niektorých skupín občanov bude nevyhnutné. Hoci verejná mienka je proti, ja som presvedčený, že zodpovedné rozhodovanie politikov musí brať do úvahy predovšetkým skutočný stav veci, záujmy občanov a vedecké poznatky. Druhá otázka je, či sa na to nájde odvaha. Podľa toho, ako sa správajú naši politici, som veľký skeptik. Naozaj sa môže stať, že ich k tomu prinúti až realita veľkého počtu obetí, hospitalizácií a nakazených. Ako občan som veľmi sklamaný z toho, ako k tejto otázke naši politici pristupujú."

 

img

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Státisíce Francúzov protestovali proti covid pasom

 

Napríklad lekári vo Francúzsku, ktorí sa nezaočkujú do 15. septembra, nebudú môcť vykonávať svoju prax. Veľmi priamo k tejto otázke sa postavil aj maďarský premiér Viktor Orbán„Nie sme stúpenci donucovania, ale prijali sme rozhodnutie, že pre zdravotníckych pracovníkov bude očkovanie povinné.“ 

 

Prečítajte si: Maďarsko spustilo očkovanie treťou dávkou vakcíny. Nespokojné zdravotné sestry protestovali za vyššie mzdy

 

Minister zdravotníctva vo Veľkej Británii, kde je už variant delta vo vedení, oznámil, že v Anglicku sa stane očkovanie povinným pre zamestnancov opatrovateľských domovov. Anglicko zvažuje, či rozšíriť túto politiku aj na zamestnancov Národnej zdravotnej služby.

 

K povinnému očkovaniu sa pridáva aj Lotyšsko, kde  očkovanie bude nutné pre ľudí pracujúcich v medicínskych, sociálnych, vzdelávacích i v iných zariadeniach.

 

Moskva oznámila, že očkovanie proti koronavírusu bude povinné pre 60 percent zamestnancov v tamojšom sektore služieb.

 

Prvou európskou krajinou s povinným očkovaním niektorých skupín obyvateľstva, bolo Taliansko. V krajinách, ako Turkménsko, Tadžikistan či Vatikán je očkovanie povinné pre všetkých. Podľa lekára a analytika Martina Smatanu, ktorý v minulosti šéfoval vládnemu Inštitútu zdravotnej politiky, je najväčšou chybou to, že sa u nás z témy očkovania vytĺkajú politické bodíky.

 

"Ešte sme nevyčerpali všetky možnosti, ako motivovať ľudí, aby sa prišli dobrovoľne zaočkovať. Stále sme nespustili veľkú mediálnu kampaň, len nedávno sa spustilo očkovanie u lekárov primárneho kontaktu a spúšťa sa očkovanie bez potreby predchádzajúcej registrácie. Na druhej strane treba povedať, že nám dochádza čas. Pred delta variantom efektívne chráni až druhá dávka vakcíny a odborníci varujú, že s jeseňou príde prudký nárast počtu prípadov. Preto ak sa v najbližších dvoch týždňoch nezvýši tempo očkovania, mali by sme nájsť potrebnú odvahu a pre určité skupiny zaviesť povinné očkovanie. Podobne uvažujú mnohé krajiny po celom svete. Dúfam, že ak sa nezvýši tempo očkovania, tak sa tá odvaha nájde," povedal Smatana.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona