LOH 2020: Klobúk dole pred 12-ročnou Sýrčankou, ktorá sa pripravovala vo vojnou zničených priestoroch

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 12:17 • 2 min
LOH 2020: Klobúk dole pred 12-ročnou Sýrčankou, ktorá sa pripravovala vo vojnou zničených priestoroch

Olympijské hry nám počas svojej histórie ponúkli množstvo mimoriadne talentovaných mladých športovcov, ktorí vedia, čo je to poriadna drina!

slovakia

left justify in out

Súčasné OH v japonskom Tokiu nie sú výnimkou. Zúčastnila sa ich totiž aj iba 12-ročná stolná tenistka zo Sýrie Hend Zaza.

V sobotu 24. júla 2021, v deň premiérového štartu pod piatimi kruhmi, mala presne 12 rokov a 204 dní. Stala sa tak vôbec najmladšou stolnou tenistkou na olympijských hrách a najmladšou olympioničkou v akomkoľvek športovom odvetví od OH 1992 v Barcelone. Vôbec najmladším športovcom v novodobej histórii olympijských hier bol 10-ročný grécky gymnasta Dimitrios Loundras, ktorý získal v Aténach v roku 1896 bronzovú medailu v súťaži družstiev.

 

Súvisiaci článok: LOH 2020: Sumár zo sobotňajšieho dňa


Napriek tomu, že Zazová v dueli 1. kola podľahla rakúskej reprezentantke Liou Ťia v štyroch setoch 4:11, 9:11, 3:11 a 5:11, nevzalo jej to úsmev z tváre. "Už to, že som sa prebojovala na olympijské hry, je pre mňa úspech. Najdôležitejšie pre mňa nebolo víťazstvo, ale to, že som hrala dobre. Myslím si, že som podala dobrý výkon a poučím sa z tejto prehry,“ uviedla pre oficiálny web OH Zazová. Miestenku do Tokia si vybojovala vo februári, keď v ázijskej kvalifikácii triumfovala nad 42-ročnou Marianou Sahakianovou z Libanonu.

 

Prečítajte si: LOH 2020: Sumár z nedele 25. júla

Fanúšička Harryho Pottera hráva stolný tenis od piatich rokov a dúfa, že sa v budúcnosti stane právničkou alebo farmaceutičkou. Rovnako ako u iných sýrskych detí, aj v prípade Zazovej veľkú časť detstva poznačila občianska vojna. A aj keď stolný tenis vnímala ako únik, myšlienky na vojnu nepotlačila.

Neustále výpadky elektrickej energie spôsobili odloženie množstva tréningov. Viaceré sa konali v rozbitých priestoroch, no ani to ju neodradilo od túžby predstaviť sa na olympijských hrách. "Je to darček pre moju krajinu, mojich rodičov a všetkých mojich priateľov,“ poznamenala na margo splneného sna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies