Podľa podpredsedu NRSR Šeligu môžu novinári požiadať o ochranu, pokiaľ sa cítia ohrození

NETKY.SK • 14 Január 2021, 17:51 • 2 min
Podľa podpredsedu NRSR Šeligu môžu novinári požiadať o ochranu, pokiaľ sa cítia ohrození

BRATISLAVA - Každý novinár, ktorý má obavu o svoj život, alebo ho niekto sleduje, môže požiadať o ochranu, forma policajnej ochrany je rôzna. Rovnako to platí pre prokurátorov aj sudcov. Sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sú chránení, ale ďalší majú menší režim ochrany.

slovakia

left justify in out

Podozrenie na sledovanie novinárky 

V takejto situácii je dôležité uvažovať o tom, či im ju nerozšíriť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí). Reagoval tak na medializované informácie o tom, že novinárku Denníka N Moniku Tódovú opäť sledujú a podľa denníka o tom mohol vedieť aj predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Šeliga očakáva, že vyšetrovanie v tejto veci začne aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Doplnil, že konať už začal aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

 

img


Padlo už aj obvinenie 
Sledovanie novinárov alebo sudkyne ŠTS je podľa podpredsedu parlamentu neprípustné. Podľa Šeligu ide o koordinovaný útok na orgány činné v trestnom konaní, za ktorým sú právni zástupcovia finančnej skupiny Penta a manželka Jaroslava H.

 

"Zásadne sa ohradzujeme voči obvineniam podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu a odmietame ich. Máme za to, že na Slovensku, bohužiaľ, dochádza k porušovaniu základných princípov právneho štátu, čoho dôkazom je aj to, že sa politický predstaviteľ uchyľuje k obvineniam fyzických osôb a právnických osôb bez akýchkoľvek dôkazov,“ uviedla hovorkyňa Penty Lenka Vargová.

 

img

 

Vyjadriť sa ešte nemohol
Na Šeligovo vyjadrenie reagoval aj advokát Penty Martin Škubla. Ten uviedol, že dnes dostal vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory (SAK), že uvedený podnet zo strany tímu Gorila aj na jeho osobu bol SAK doručený v utorok 13. januára. Z vyjadrenia SAK podľa neho vyplýva, že podnet mu SAK ešte len bude doručovať na vyjadrenie. Podnetom teda podľa svojich slov nedisponuje a preto jeho obsah ani nepozná.

 

Požaduje ospravedlnenie 
"Vyjadrenie poslanca Šeligu, ktoré s počínaním ním označených právnych zástupcov (čiže aj mňa) navyše spája aj medializované sledovanie novinárky M. Tódovej a sudkyne P. Záleskej a hovorí o 'našej' koordinácii s Robertom Ficom, je nepravdivé."

 

img

 

"Vyzývam preto poslanca Šeligu, nech tieto svoje slová bližšie rozvedie a zároveň preukáže tieto svoje konštrukcie. Alebo nech sa mi za ne verejne ospravedlní a nech ma ako obhajcu nezaťahuje do politických šarvátok," uviedol v stanovisku Škubla. Dodal, že v opačnom prípade podá na Šeligu trestné oznámenie za ohováranie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona