ROZHOVOR Ako plánuje pomôcť súčasná vláda neplodným párom?

NETKY.SK • 5 Október 2020, 13:33 • 2 min
ROZHOVOR Ako plánuje pomôcť súčasná vláda neplodným párom?

BRATISLAVA – Počet párov, ktoré majú problém otehotnieť pribúda. Jednou z možností ako sa dočkať vysnívaného dieťaťa je umelé oplodnenie, čo je však veľmi finančne náročné. V rozhovore s poslankyňou Národnej rady SR Janou Bittó Cigánikovou (SaS) sa dozviete, ako by mohol štát v tejto neľahkej situácii pomôcť budúcim rodinám, či aktuálna vláda plánuje rozšíriť počet pokusov o umelé oplodnenie hradených poisťovňami a ako chce štát viac motivovať mladých ľudí, aby si zakladali rodiny.

slovakia

left justify in out

Aktuálne štatistiky hovoria o 15 až 20% pároch, ktorým sa nedarí otehotnieť. Jedným z dôvodov je aj vyšší vek, kedy sa rozhodnú založiť si rodinu. Pôrodnosť u žien vo veku 15 až 29 rokov sa znížila a naopak u žien od 30 do 44 rokov výrazne stúpla.

 

Tento trend do značnej miery ovplyvňuje aj moderný spôsob života, snaha o vytvorenie si zázemia či budovanie kariéry. Okrem vyššieho veku súvisia s neplodnosťou aj ďalšie faktory, ako je stres, chronické choroby či zlé životné návyky.

 

Na Slovensku aktuále poisťovne uhrádzajú zo zákona iba tri pokusy umelého oplodnenia za život ženy. Avšak náklady spojené s hormonálnou liečbou si z veľkej časti musia páry uhrádzať samé, čo môže v konečnom dôsledku zaťažiť rodinný rozpočet aj v tisíckach eur.

 

Poslankyňa Cigániková uviedla, že by určite privítala, keby sa z verejného zdravotného poistenia preplácalo viac cyklov. „Myslím si, že je to prospešné pre spoločnosť. Viem si predstaviť, že by bola spoločenská zhoda na tom, aby sa na tento účel vyčlenilo viac peňazí,“ uviedla poslankyňa. Zároveň si však nie je istá, či by tento návrh našiel v koalícii podporu, obzvlášť u niektorých poslancov z hnutia OĽaNO.

 

Dodala, že jednou z možností ako ušetriť týmto párom nemalé peniaze, by bolo otvorenie diskusií s poisťovňami. Avšak iba za podmienky, že by vláda na tento účel dokázala vyčleniť väčšie finančné prostriedky, ktoré by boli efektívne využité a ponúkli by systémové riešenia. 

 

Na otázky ako a či vôbec chce aktuálna vláda pomôcť neplodným párom, aké riešenie ponúka koaličná strana Sloboda a Solidarita, čo stojí za nízkou natalitou na Slovensku a či štát aspoň čiastočne finančne odbremení tieto páry, odpovedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies