Prečo USA zmiernili sankcie voči Afganistanu?

NETKY.SK • 25 September 2021, 09:31 • 2 min
Prečo USA zmiernili sankcie voči Afganistanu?

WASHINGTON - Americká vláda, medzinárodné a humanitárne organizácie sa budú môcť vďaka tomu "podieľať na poskytovaní humanitárnej pomoci v Afganistane, ako aj na ďalších aktivitách podporujúcich základné ľudské práva," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva financií USA.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty v piatok ohlásili dve výnimky zo sankcií uvalených na Afganistan s cieľom umožniť prísun humanitárnej pomoci do krajiny ovládanej militantným hnutím Taliban. Zmiernenie sankcií zo strany Washingtonu tiež povolí "určité transakcie súvisiace s exportom poľnohospodárskych komodít, liekov a zdravotníckych pomôcok". Informoval potál aljazeera.com.

 

img

 

Sankcie voči radikálnemu islamistickému hnutiu Taliban či extrémistickej sieti Hakkání chcú však USA naďalej "uplatňovať a presadzovať," zdôraznila Andrea Gackiová z rezortu financií.

 

Prečítajte si: Taliban chce rečniť na Valnom zhromaždení OSN

 

Ako pripomína na svojej webstránke stanica ORF, Afganistan je už roky odkázaný na medzinárodnú pomoc. Podľa údajov OSN hrozí v krajine hladovanie až polovici detí mladších ako päť rokov. Krajina trpí obdobím sucha a od prevzatia moci Talibanom v polovici augusta čelí i hospodárskej kríze. Taliban navyše nemá prístup k finančným prostriedkom Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu (MMF) a Spojené štáty financie určené pre afganskú vládu nateraz zmrazili.

 

Možno vás zaujme: António Guterres: Mocnosti zaujali jednotný prístup k Afganistanu

 

Piatkový krok rozširuje túto konkrétnu licenciu, ktorá umožňuje medzinárodným organizáciám a mimovládnym organizáciám platiť dane, poplatky, dovozné clá alebo povolenia, licencie alebo iné nevyhnutné transakcie za účelom pomoci dostať sa k obyvateľom Afganistanu. Licencie umožňujú mimovládnym organizáciám a zahraničným finančným inštitúciám pokračovať v humanitárnej pomoci, ako je dodávka potravín, prístreškov, liekov a lekárskych služieb, vrátane pomoci v súvislosti s ochorením COVID-19, uviedol hovorca ministerstva financií.

 

"Neznížili sme tlak na vedúcich predstaviteľov Talibanu ani výrazné obmedzenia ich prístupu k medzinárodnému finančnému systému," uviedol hovorca. V piatok Afganci protestovali v Kábule a vyzvali na uvoľnenie aktív centrálnej banky v USA.

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies