Špeciálna technika opäť čistí Tichý oceán od plastov

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 08:53 • 2 min
Špeciálna technika opäť čistí Tichý oceán od plastov

SAN FRANCISCO - Zariadenie, ktorého úlohou je zachytávať v oceánoch plasty, sa po oprave opäť dostalo do prevádzky.

slovakia

left justify in out

The Ocean Cleanup je projektom mladého Holanďana Boyana Slata, ktorý sa pomocou 600 metrov dlhej konštrukcie snaží z oceánu zbierať odpad. Túto plávajúcu bariéru opätovne po jej oprave umiestnili do tzv. Veľkého pacifického koša, oblasti, kde je koncentrácia odpadu vo vode skutočne vysoká, nachádzajúcej sa , medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi. Tu sa pokúsi „upratať“ 1,8 bilióna kusov plastov.

 

Toto zariadenie má tvar písmena U. V septembri ho priviezli do oblasti, no nevydržalo váhu odpadkov a silu vlnobitia, preto sa prelomilo. Po oprave trvajúcej štyri mesiace je však späť. „Dúfajme, že si pre nás tentokrát príroda nepripravila veľa prekvapení. V každom prípade sa z tejto kampane veľa naučíme,“ uviedol Slat.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A recap of the last four weeks in the Great Pacific Garbage Patch. - (Full video on our YouTube channel)

Príspevok, ktorý zdieľa The Ocean Cleanup (@theoceancleanup),

Umelá bariéra so sebou nesie množstvo moderných technológií, aby sa dal presne monitorovať jeho pohyb. Keď sa naplní odpadkami, vyšle signál a odporná loď ho príde odviezť na pevninu. Konštrukcia je vybavená trojmetrovou sieťou, ktorá sa správa ako pobrežie - zachytí odpad, ale morským živočíchom umožní ho bezpečne podplávať.

 

Celý projekt pozorne sledujú aj odborníci  a morskí biológovia, ktorí vyhodnocujú, či takáto technika náhodou negatívne neovplyvňuje život v oceánoch. Doposiaľ však nekonštatovali, že by k niečomu takému dochádzalo.

 

Salt sa vyjadril, že v budúcnosti by chcel na rôznych miestach uviesť do prevádzky až 60 podobných zariadení, aby postupne z oceánov vyzbierali čo najviac odpadu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies