V súvislosti so zostrelením ukrajinského lietadla obvinili desiatich funkcionárov

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 11:39 • 2 min
V súvislosti so zostrelením ukrajinského lietadla obvinili desiatich funkcionárov

DUBAJ - Desať iránskych funkcionárov bolo obvinených pre zostrelenie ukrajinského lietadla v roku 2020.

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci vojenský prokurátor Gholamabbás Torkí uviedol, že bolo obvinených desať funkcionárov, no mená obvinených neuviedol. Vyhlásenie prokurátora prišlo  po tom, ako Irán minulý mesiac čelil medzinárodnej kritike pre konečnú správu o zostrelení, ktorá ho pripísala ľudskej chybe, no nemenovala nikoho zodpovedného. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba najprv správu označil za „cynický pokus skryť skutočné dôvody zostrelenia nášho lietadla“ a kanadskí ministri zahraničia a dopravy Marc Garneau a Omar Alghabra zase poukázali, že postráda „tvrdé fakty alebo dôkazy“.

 

imgimg

 

Súvisiaci článok: Obrovské nešťastie ukrajinského lietadla, ktoré zostrelili rakety iránskej armády, bolo pripísané ľudskej chybe

Let PS752 smerujúci do Kyjeva zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Zomrelo všetkých 176 ľudí, ktorí boli na palube. Väčšina obetí boli Iránci, no o život prišli aj občania Kanady, Ukrajinci, Švédi, Afganci a Briti. Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, po troch dňoch však priznal, že ho omylom zostrelili jeho Revolučné gardy.

Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Krátko pred zostrelením totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Američanmi zaútočil na dve iracké základne s americkou posádkou a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona