Veľké gesto pápeža Františka, počas pandémie navštívi krajinu Blízkeho východu

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 20:21 • 2 min
Veľké gesto pápeža Františka, počas pandémie navštívi krajinu Blízkeho východu

VATIKÁN - Vatikán obhajuje rozhodnutie pápeža Františka nezrušiť plánovanú víkendovú cestu do Iraku, napriek rastúcemu výskytu nákaz koronavírusom v krajine. Podľa utorkového vyhlásenia podnikli potrebné preventívne opatrenia a cesta je "prejavom lásky k tejto krajine, jej ľuďom a jej kresťanom".

slovakia

left justify in out

Prvá od vypuknutia pandémie 

František by mal byť v Iraku od piatka do pondelka, pričom to bude jeho prvá zahraničná cesta od začiatku pandémie. Plánovanie cesty urýchlili, keď počet infekcií v krajine klesol. Počas uplynulého mesiaca však začali prípady opäť pribúdať a experti na infekčné choroby upozorňujú, že pápežská návšteva krajiny s krehkým systémom zdravotnej starostlivosti v tejto situácii jednoducho nie je dobrý nápad.

 

img

 

Všetci v lietadle budú zaočkovaní 
Vatikán podnikol vlastné opatrenia, keď 84-ročného pápeža i všetkých 20 členov jeho sprievodu a zhruba 70 novinárov, ktorí by mali byť v lietadle, zaočkovali. V Iraku sa však očkovacia kampaň začala len v utorok a väčšina Iračanov, ktorí sa prídu pozrieť na pápeža, tak nebude zaočkovaná.

 

Opatrenia v Iraku  
Vatikánskeho hovorcu Mattea Bruniho sa preto spýtali, ako dokáže Vatikán ospravedlniť to, že Iračanov vystavuje takému riziku nákazy, keď samotná Svätá stolica bola celé mesiace v istej forme lockdownu, bez akýchkoľvek verejných podujatí, a tiež, prečo cestu nemôžu odložiť aspoň o pár mesiacov.

 

img


Podľa Bruniho má Irak prevažne mladú populáciu a súčasné denné prírastky nových prípadov sú v prepočte na počet obyvateľov nízke. Návšteva je údajne pripravená tak, aby obmedzili davy a počas všetkých podujatí počas nej budú dodržiavať v Iraku platné nariadenia, vrátane obmedzeného počtu účastníkov, dodržiavania sociálnych rozostupov, povinných rúšok a ďalších.

 

Presun 
Pápež by mal pri presunoch používať uzavreté auto, čo podľa Vatikánu tiež obmedzí tvorenie davov na uliciach. V pláne je však aj omša, ktorú by mal celebrovať na štadióne v meste Arbíl, kde sa očakáva účasť asi 10-tisíc ľudí, a tam by mal mať otvorené auto.

 

img

 

Program a cieľ cesty 
Podľa Bruniho je však nutné, aby tam pápež šiel. Cieľom cesty je podporiť zmenšujúce sa kresťanské komunity v Iraku, ktoré násilne perzekvovali členovia extrémistickej skupiny Islamský štát, a tiež podpora širšieho dialógu s irackou šiitskou majoritou. Naplánované je aj prvé stretnutie pápeža s najvyšším irackým duchovným vodcom, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním.

 

img


V piatok by sa mal pápež stretnúť s kňazmi, seminaristami a mníškami v katolíckej katedrále v Bagdade, kde islamskí militanti v roku 2010 zavraždili 58 ľudí. Mal by tiež navštíviť Kurdistan a severoiracké mestá Mosul a Karakoš.

 

Čaká ho aj cesta do Nadžafu na juhu, kde žije Sístání, a neďaleko by mal predsedať stretnutiu rôznych vierovyznaní v Ure, biblickom rodisku proroka Abraháma, ktorého uznávajú kresťania, moslimovia aj židia. Stretnutie by sa malo konať pri urskom ziggurate, ktorý je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies