O tureckom prezidentovi sa rozhodne až v druhom kole, oznámila volebná komisia

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 15:45 • 2 min
O tureckom prezidentovi sa rozhodne až v druhom kole, oznámila volebná komisia

ANKARA - O budúcom tureckom prezidentovi sa rozhodne až v druhom kole volieb 28. mája, oznámil v pondelok šéf tureckej volebnej komisie Ahmet Yener, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vládne v krajine už 20 rokov, má náskok pred svojím hlavným súperom Kemalom Kiličdaroglom, ale nedosahuje počet hlasov potrebný pre víťazstvo už v prvom kole. Podľa vyjadrenia predsedu Najvyššej volebnej komisie z pondelka popoludnia predbežné, takmer kompletné výsledky nedeľňajších prezidentských volieb ukazujú, že Erdogan získal 49,51 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavného súpera, opozičného kandidáta Kemala Kiličdarogla podporilo 44,88 percenta voličov. Na treťom mieste skončil s 5,17 percentami pravicový kandidát Sinan Ogan.

 

Podľa Ahmeta Yenera ešte nebolo zrátaných 35.874 hlasov odovzdaných v zahraničí, no tie by už nič nezmenili na tom, že ani jeden z kandidátov nezískal viac než 50 percent hlasov potrebných na víťazstvo už v prvom kole prezidentských volieb. Predvolebné prieskumy naznačovali, že by už v prvom kole volieb mohol zvíťaziť Erdoganov súper Kiličdaroglu. Úradujúci prezident však napokon získal viac hlasov, než sa očakávalo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies