Najkrajšie filmy a rozprávky, ktoré neoddeliteľne patria k Vianociam

NETKY.SK • 15 December 2023, 08:35 • 2 min
Najkrajšie filmy a rozprávky, ktoré neoddeliteľne patria k Vianociam

Je to jedna z prvých vecí, ktoré každý spomenie, keď sa ho spýtajú, čo pre neho znamená oslava a pravá atmosféra Vianoc. Tešíme sa na sledovanie rozprávok v televízii rovnako, ako keď sme boli deťmi a nenecháme si ujsť náš obľúbený kus trebárs aj po desiaty raz. Ich čaro jednoducho patrí ku koncoročným oslavám, zajedaniu koláčikov a lúskaniu orieškov.

slovakia

left justify in out

Milujeme znovu a znovu všetky tie princezné, princov, Popolušky, Perinbaby, držíme im palce v boji so zlom, spievame si chronicky známe pesničky a pri záverečných titulkoch naisto vieme, že o rok si to absolvujeme znovu...
Ak ste tento rok ešte nemali čas naplánovať si, ktoré z chronicky známych rozprávok vám ani tento rok neujdú, tu je prehľad najkrajších a najobľúbenejších filmových rozprávok, ktoré nebudú opäť chýbať na televíznych obrazovkách ako kulisa k oslavám Vianoc. K nim pridávame tipy na niekoľko celkom nových rozprávkových počinov:

Tri oriešky pre Popolušku, 1973
Už pre niekoľko generácií českých aj slovenských detí je a ich rodičov je na absolútnej špičke medzi rozprávkami pôvabný film Václava Vorlíčka Tri oriešky pre Popolušku. Nikto už akosi neprotestuje voči tomu, že sa stáva na Vianoce hlavným televíznym programom, dokonca na viacerých staniciach (a radi si ju pozrieme znovu a znovu aj mimo vianočných sviatkov)...  Tento rok dokonca slávna rozprávka oslavuje rovné polstoročie od svojej premiéry. Na nebohú Libušku Šafránkovú (ktorá vraj dostala svoju rolu aj vďaka výborných jazdeckým schopnostiam) budeme môcť tento raz už iba spomínať, najpopulárnejší európsky princ Pavel Trávníček si vraj rád pozrie Popolušku opäť, aj so svojím najmladším synom. Genialitu filmu dodáva aj hudba Karla Svobodu a spev Karla Gotta, skvelé herecké obsadenie do poslednej, aj tej najmenšej postavy, nádherné zimné scenérie a neuveriteľný cit režiséra Vorlíčka.

S tebou mě baví svět, 1982

Nezabudnuteľná cesta troch tvrdohlavých manželiek, ktoré chceli urobiť napriek svojim manželom a ešte tvrdohlavejších otcov, ktorí ich výzvu prijali a do zasnežených hôr na chatu išli so všetkými deťmi aj strasťami, ktoré starostlivosť o ne prináša. Film Marie Poledňákovej sa stal podľa hlasovania divákov komédiou storočia a my si veselý príbeh v nádherne bielych Beskydách pozrieme určite znovu aj tento rok...

Anděl na horách, 1955

Staršia klasika s Jaroslavom Marvanom a Josefom Kemrom poteší aj po takmer sedemdesiatich rokoch od svojej premiéry. Večne mrzutý revízor Gustav Anděl sa votrie na zimnú odborovú rekreáciu vo Vysokých Tatier len preto, aby si posvietil na svoju budúcu nevestu. V spleti veselých zápletiek (vrátane uviaznutia na Lomnickom štíte) dá napokon svojmu synovi požehnanie. Film sa nakrúcal v Tatranskej Lomnici, na sánkáarskej dráhe na Hrebienku aj na Skalnatom Plese.

Krakonoš a lyžníci, 1980

Opäť rozprávka, ktorej dodalo na čarovnej atmosfére nádherné zasnežené prostredie hôr – tentoraz Krkonôš, ako už názov napovedá. Film pre všetky generácie sa odohráva v časoch, keď sem dorazil vynález lyží, s ktorými obyvatelia Krkonôš zažívajú nové dobrodružstvá. V hlavnej úlohe si Karel Heřmánek zahral pašeráka, o ktorom boli všetky miestne deti presvedčené, že ide o pána hôr Krakonoša...

Pelíšky, 1999

Nie je to síce rozprávka, no medzi vianočné evergreeny rozhodne patrí. Nezabudnuteľné sú scény s roztopenými lyžičkami v káve, pri ktorých „soudruzi z NDR někde udělali chybu,“ hádka o nokoch, horiace vlasy Simony Stašovej, pokus o samovraždu v elektrickej rúre, hra „vyděržaj pionier“ a ďalšie a ďalšie... Retrokomédia Jana Hřebejka plná hviezd (Vašáryová, Kodet, Donutil, Polívka, Dušek...) je plná láskavého aj horkejšieho humoru, ako sám život.

Byl jednou jeden král, 1954

A ešte jedna klasika klasík. Jan Werich v hlavnej úlohe mimoriadne vydarenej adaptácie na príbehy rozprávky Soľ nad zlato. Netradičné a humorné prerozprávanie známeho príbehu, kde Werichovi ako tvrdohlavému kráľovi nezabudnuteľne sekunduje Vlasta Burian. Marušku si zahrala nádherná mladučká Milena Dvorská.

Anjel Pána, 2005

Ďalšia z vydarených novších českých rozprávok Jiřího Stracha, odohrávajúca sa na zemi aj v nebi. Láskavý český humor na pozadí príbehu, v ktorom čert a anjel za trest musia na zem odčiniť svoje chyby, veľa hereckých hviezd (Ivan Trojan ako anjel, Jiří Dvořák ako čert, Jiří Bartoška, Klára Issová, Veronika Žilková...), pôvabné prvky ľudovej rozprávky a nádherné vianočné scenérie. Film má už aj svoje úspešné pokračovanie.

Tri zlaté dukáty, 2023

Úplne najnovšou slovenskou rozprávkou, ktorú budete môcť vidieť počas týchto sviatkov na televíznych obrazovkách sú Tri zlaté dukáty. Príbeh o pastierovi, ktorý sa odhodlá vyslobodiť zakliatu zámockú slečnu je plný kúziel a dejových zvratov. Režisérsky ho po Stanislavovi Párnickom dokončila Marianna Čengel Solčanská (Láska na vlásku), a pôjde o pútavé rozprávkové putovanie časom, keďže sa odohráva vo viacerých časových líniách – v rozpätí od rokov 1600 do 1900. V rozprávke si „zahrá“ aj slovenská príroda – nakrúcalo sa v nádhernom prostredí Oravského Podzámku, na Oravskom hrade či v skanzene v Zuberci.

Kľúč svätého Petra, 2023

Takisto novinka, ktorá bude mať premiéru na Vianoce – príbeh o vodníkovi, zamilovanom do krásnej princeznej a nahnevanom strážcovi nebeskej brány, ktorý bol okradnutý. Film nakrúcal režisér Karel Janák v atraktívnom prostredí hradu Zvítkov, na zámku Sychrov a v pamiatkovej rezervácii v Slavoniciach. Príbeh sa odohráva v nebi, na zámku aj pod vodnou hladinou a bude to napínavé od začiatku až do konca...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
DAFilms
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies