EURO 2020: Taliani po zisku titulu oslavujú, Southgate si sype popol na hlavu

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 11:03 • 2 min
EURO 2020: Taliani po zisku titulu oslavujú, Southgate si sype popol na hlavu

Po včerajšom víťazstve Talianska nad Anglickom vo finále majstrovstiev Európy vo Wembley prepukli v krajine búrlivé oslavy. Hráči Squadry Azurry čakali na európsky triumf od roku 1968.

slovakia

left justify in out

Pred zápasom sa hovorilo hlavne o tom, či sú Angličania na šampionáte zvýhodňovaní kvôli formátu turnaja a faktu, že väčšinu zápasov odohrali doma a nemuseli bojovať s únavným cestovaním. Vášne vyvolala aj sporná penalta zo semifinálového predĺženia proti Dánsku, ktorá Albion poslala do finále. Anglickí priaznivci navyše nerobili svojej reprezentácii dobré meno, keď svietili laserom do očí dánskeho brankára Schmeichela a vytrvalo bučali počas každej hymny súpera na šampionáte.

 

img

 

Aj napriek výzve trénera Southgatea sa domáci fanúšikovia včera rozhodli taliansku hymnu vybučať. Taliani však s touto možnosťou počítali a veľavravné bolo gesto mladého Federica Chiesu, ktorý sa pri pohľade na bučiacich anglických fanúšikov len usmieval. Zápas vzápätí odštartoval v raketovom tempe a už v 2. minúte otvoril skóre obranca Shaw, čím azúrových zaskočil. Talianom trvalo asi 25 minút než sa spamätali, následne ale prebrali kontrolu nad zápasom, držali loptu na kopačkách a snažili sa útočiť, problémom však boli nevýrazné výkony ofenzívnej dvojice Ciro Immobile – Lorenzo Insigne.

 

img

 

V 2. polčase Taliani absolútne dominovali a ich prevaha na trávniku sa pretavila do vyrovnávajúceho gólu Leonarda Bonucciho v 67. minúte, ktorý sa zrodil z rohového kopu. Anglicko sa od úvodných minút stretnutia zatiahlo pred vlastnú bránu a snažilo sa udržať vedenie pomocou nie je príliš populárneho „betónu“ a ich výkon pred domácim publikom bol fanúšikmi aj odborníkmi značne kritizovaný. Taliansko dokonca prestrieľalo Angličanov v pomere 15:4. Keďže ďalší gól už nepadol, muselo sa predlžovať. Aj do úvodnej pätnásťminútovky vybehli s väčšou chuťou Taliani, ktorí sa v tej chvíli museli zaobísť bez svojho najlepšieho hráča na trávniku Federica Chiesu, ktorý odstúpil kvôli zraneniu.

 

img

 

Kritiku si vyslúžil tréner Gareth Southgate, ktorý svoje ofenzívne hviezdy Jadona SanchaMarcusa Rashforda poslal do hry až v poslednej minúte predĺženia, aby si vyskúšali penaltový rozstrel. V ňom ukázali väčšie nervy Taliani a zaslúžene sa tešili z druhého triumfu na ME v histórii.

 

Z anglického tímu nepremenila penaltu hneď trojica hráčov – Rashford, SanchoSaka, pričom lodivod Southgate vzal finálové zlyhanie na seba. „Týchto strelcov som sa rozhodol nasadiť na základe výkonov na tréningu. Nikto v tom nie je sám. Vyhrávali sme ako tím, prehrať musíme taktiež spoločne. Čo sa však týka rozstrelu, beriem to na seba“, vyjadril sa.

 

img

 

Hlavu v smútku mal po penaltách aj azda najlepší Angličan na trávniku, Harry Kane. „Prehrať po penaltách je ten najhorší pocit na svete. Hrali sme proti veľmi dobrému mužstvu. Možno sme sa potom zbytočne sťahovali tak hlboko, často držali loptu. Všetci chceme vyhrávať, bude nás to bolieť do konca kariéry,“ prezradil v pozápasovom rozhovore.

 

V talianskom tábore naopak zavládla obrovská radosť. Štvornásobní majstri sveta čakali na európsky triumf od roku 1968 a na EURE predĺžili svoju sériu neporaziteľnosti na neuveriteľných 34 zápasov. Zverenci trénera Roberta Manciniho sa na šampionáte prezentovali atraktívnou tímovou hrou a silnou psychickou odolnosťou, ktorá dokázala priniesť úspech aj v dvoch penaltových rozstreloch v rade.

 

 

Včerajší triumf mal obzvlášť sladkú príchuť pre veterána Giorgia Chelliniho. Čoskoro 37-ročný stopér Juventusu hľadal po vážnom zranení kolena formu len veľmi ťažko, na turnaji však prevádzal fantastické výkony a jeho vodcovské schopnosti mu v Turíne vyniesli predĺženie kontraktu o ďalší rok. "Toto víťazstvo je venované vám," odkázal fanúšikom.

 

 

Zdalo sa to byť nemožné, hráči však boli výnimoční. Nemám slov, je to nádherné mužstvo. Nebol to ľahký zápas, začali sme ale na trávniku dominovať. Tento tím vyspel neskutočným spôsobom. Sme šťastní za všetkých Talianov, som dojatý,“ rozplýval sa strojca úspechu Mancini.img

 

Taliani sa dnes ráno vrátili do Ríma, kde na nich čakali skalní fanúšikovia a oslavy tak mohli pokračovať. Ďalším veľkým cieľom neporazeného výberu sú budúcoročné majstrovstvá sveta v Katare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies