Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd z väzby na slobodu

NETKY.SK • 13 Máj 2022, 11:04 • 2 min
Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd z väzby na slobodu

BRATISLAVA - Bývalého ministra Roberta Kaliňáka prepustili na slobodu. Rozhodol o tom Senát 5T Najvyššieho súdu na piatkovom neverejnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

„Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu dôvodné, avšak sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie, žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil," uviedla hovorkyňa Alexandra Važanová. 

 

Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája 2022 tak, že nie sú zaujatí.

 

img

 

​Roberta Kaliňáka vzal sudca do väzby 23. apríla. Spolu s Robertom Ficom ich vinia zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala zneužívať policajné informácie ako aj údaje z finančnej správy na diskreditáciu politických oponentov - lídra OĽANO Igora Matoviča a prezidenta Andreja Kisku. 

 

 

Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru zadržali v stredu, 20. apríla. Spolu s Robertom Ficom ich obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, na ktorej čele mal byť práve trojnásobný predseda vlády. Použité boli mimo iného aj dôkazy už známe z aplikácie Threema, s tým súvisí aj obžaloba už dávnejšie stíhanej dvojice Bödör - Gašpar.

 

img

 

 

Uznesenie o znesení obvinenia má 107 strán a odkazuje aj na tlačové konferencie opozície. Polícia vo štvrtok okrem bývalého ministra vnútra a spoločného advokáta skupiny navrhla vziať do väzby aj Roberta Fica. O jeho vydaní ale musí podľa zákona rokovať parlament. Hlasovať bude v druhej polovici ďalšieho týždňa, v prípade odsúhlasenia môže o väzobnom stíhaní rozhodnúť súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies