Ochutnali ste už najdrahšie kávy na svete? Majú ich na svedomí cibetky aj slony

NETKY.SK • 7 August 2023, 10:29 • 2 min
Ochutnali ste už najdrahšie kávy na svete? Majú ich na svedomí cibetky aj slony

Ste milovníkmi naozaj dobrej kávy? Tiež ju dokážete degustovať podobne ako kvalitné víno, oceňujete jej špecifickú vôňu, textúru, chuť? Potom vás možno bude zaujímať, ktoré sú najdrahšie kávy na svete a prečo.

slovakia

left justify in out

 Za tie najexkluzívnejšie kávy si labužníci dokážu zaplatiť poriadne mastné sumy. Čo však robí exkluzívne druhy káv naozaj také vzácne?
Umenie prípravy tej najlepšej šálky kávy, kým sa dostane až pred vás na stôl zahŕňa sofistikovaný rad krokov, z ktorých každý má vplyv na výslednú chuť kávy a žiadny nemožno zanedbať, ak chceme hovoriť o naozaj kvalitnej káve.

Káva musí prísť z farmy vo výbornom stave, musí byť dokonale upražená, správne vložená do vrecka, vyzretá, a napokon ju musí vedieť barista správne namlieť. Tu sú najexkluzívnejšie druhy káv, ktoré dnešný svet ponúka.

Kopi Luwak
Na výrobe najdrahšej kávy na svete sa podieľa drobné zviera – cibetka, ktorej trávacím traktom káva prejde, kým skončí v šálke pred zákazníkom. Cena sa líši podľa toho, či ide o kávu z cibetky žijúcej v divočine, alebo na farme.
Znalci kávy majú na jej chuť rôzne názory, ale predpokladá sa, že enzymatický proces, ktorým zrná prechádzajú cez tráviaci trakt cibiet, prispieva k jej jemnej chuti a komplexnej aróme. Toto tropické zvieratko si navyše dokáže vybrať len tie najlepšie zrná, ktoré chrumká, čo znamená kvalitnejší nápoj. Kopi Luwak sa vyrába najmä v Indonézii na ostrovoch Jáva, Bali a Sumatra. (Cena:  Môže sa pohybovať až do 1 300 eur/kg).

Black Ivory
Káva sa vyrába v odľahlej provincii na severe Thajska s minimálnym strojovým vybavením, namiesto toho sa spolieha na prirodzené trávenie slonov. Vyberajú sa len tie najlepšie vysokohorské zrná Arabica. Z približne 33 kilogramov zŕn vzniká jeden kilogram hotového výrobku. Zásoby kávy Black Ivory závisia od dvoch faktorov: apetítu slonov a dostupnosti kávových zŕn.

Táto káva sa predáva predovšetkým päťhviezdičkovým hotelom a michelinským reštauráciám, je charakteristická tónmi čokolády a korenia bez náznaku horkosti. (Cena: cca 1200-2000 eur/kg.)

Káva zo Svätej Heleny

Odľahlý ostrov Svätá Helena v južnom Atlantickom oceáne, kde bol Napoleon vo vyhnanstve, je jedným z najčistejších prostredí na svete. Práve na tomto mieste sa zberá, spracováva a praží káva Green Tipped Bourbon Arabica, ktorú milujú najväčší fajnšmekri.

Káva Svätá Helena, spracovaná s použitím miestnej pramenitej vody, má tóny čiernej čerešne a čokolády. V roku 2016 spoločnosť Starbucks uviedla na trh túto žiadanú kávu, ktorej 250 gramov sa predáva za 80 USD. 

Hacienda La Esmeralda

Rodinný podnik manželov Petersonovcov, ktorý na súkromných online aukciách predáva kilogram svojej špeciálnej kávy bežne za 440 USD. Dorábajú ju na juhozápadnej vysočine Panamy.
Keď milovníci kávy prvýkrát ochutnali vysokohorskú kávu Geisha spoločnosti, bolo jasné, že Petersonovci sa vydali správnou cestou, ktorá ich priviedla k víťazstvu v súťaži Best of Panama v roku 2004 a k etablovaniu sa ako svetovej špičky v produkcii kávy, ktorá od tej doby získala mnohé ďalšie ocenenia. Zbiera sa výlučne ručne, má príjemnú orieškovú chuť.

Finca El Injerto

Káva z farmy v Guatemale, spravovaná rodinou Aguirre je vďaka bohatej nevulkanickej pôde bohatej na minerály a vysokohorskému prostrediu dnes takisto označovaná za kráľovnú kvality medzi kávami. Rodina dodržiava poctivé ekologické postupy, plody ich kávy sa vyznačujú malými zrnkami a výraznou chuťou.

(Cena cca 1100 dolárov/kg).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
the ceo magazine
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies