Preventívny úder na európske základne NATO – izraelský diplomat pomenoval ciele, ktoré Rusko zasiahne ako prvé

NETKY.SK • 3 Január 2022, 15:02 • 2 min
Preventívny úder na európske základne NATO – izraelský diplomat pomenoval ciele, ktoré Rusko zasiahne ako prvé

MOSKVA – Známy izraelský politológ a vojenský expert Jakov Kedmi uviedol, ktoré vojenské základne NATO by mohla zasiahnuť ruská armáda ako prvé v prípade preventívneho útoku.

slovakia

left justify in out

„Rusko môže na zaistenie svojej bezpečnosti začať konať ako Izrael, ktorý vykonáva preventívne útoky proti tým zahraničným vojenským cieľom, ktoré predstavujú hrozbu pre jeho obyvateľstvo,“ povedal izraelský diplomat a politológ, bývalý šéf spravodajskej služby Nativ Jakov Kedmi.

 

„Myslím si, že skutočnosť, že Rusko teraz predložilo svoje požiadavky NATO a Spojeným štátom, je do istej miery podobná našej politike, keď sa problém musí riešiť skôr, ako sa začne, a nie až potom,“ povedal Jakov Kedmi.

 

„Je známe, že Izrael opakovane uskutočňoval preventívne útoky na iracké a iránske vojenské ciele, ktoré, ako sa domnieval, ohrozujú jeho bezpečnosť. Napríklad, keď izraelské letectvo zbombardovalo jadrové centrum v Iraku týždeň pred spustením reaktora. Bombardovať horúci reaktor je už pre obyvateľstvo nebezpečné. Pri zásahu do fungujúceho reaktora by radiácia mohla pokryť Bagdad,“ povedal.

 

Okrem toho, „Izrael pravidelne vykonáva raketové a bombové útoky na iránske vojenské ciele v Sýrii.“

 

„Izrael útočí na iránsky náklad určený pre Hizballáh v Libanone,“ povedal expert. „To sú zbrane, o ktorých sme presvedčení, že ohrozujú nás a našich ľudí. To je presne to, čo robíme: všetko, čo ohrozuje bezpečnosť Izraela, dusíme v zárodku.“

 

img

 

Podľa neho vo východnej Európe už má NATO vojenské objekty, ktoré ohrozujú bezpečnosť Ruska.

 

„V tomto prípade ide o základne, ktoré ohrozujú Rusko: základňa v Rumunsku, letecké základne v Pobaltských krajinách, a tiež rozostavaná základňa v Poľsku,“ povedal Kedmi.

 

Je známe, že v Rumunsku bola uvedená do prevádzky americká základňa protiraketovej obrany. Ku koncu sa blíži  výstavba takej istej americkej základne protiraketovej obrany v Poľsku. Americké protirakétové strely budú schopné zostreliť balistické strely vypustené z ruského územia, čo znamená, že sa znižuje potenciál ruského odvetného jadrového raketového útoku.

 

„Okrem toho sú odpaľovacie zariadenia protiraketových systémov univerzálne a možno ich použiť na odpálenie balistických a jadrových riadených striel stredného doletu. Pričom doba doletu týchto rakiet, napríklad do Moskvy, je otázkou niekoľkých minút,“ zdôraznil vojenský expert.

 

Strategickú hrozbu zo strany niektorých zariadení NATO by podľa Kedmiho malo posúdiť ruské vojenské oddelenie. Domnieva sa, že na Ukrajine „zatiaľ nie sú žiadne základne, ktoré by predstavovali strategickú hrozbu pre Rusko.“

 

„Aj keď je jasné, že ak sa politika Spojených štátov a kyjevských úradov nezmení, potom sa takéto základne môžu objaviť na území Ukrajiny,“ dodal.

 

„Hrozbu môže predstavovať aj dodávka amerických zbraní Ukrajine, najmä ak sa tieto zbrane objavia na Donbase,“ myslí si. „Donbas je územie obývané ruským obyvateľstvom, ktoré bolo administratívne začlenené do Ukrajinskej sovietskej republiky,“ vyjadril svoj názor odborník.

 

https://www.mk.ru/politics/2021/12/29/kedmi-perechislil-ugrozhayushhie-rossii-bazy-nato-dlya-preventivnogo-udara.html




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies