Rihanna vyhrala súdny spor s Topshopom

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 22:00 • 2 min
Rihanna vyhrala súdny spor s Topshopom

LONDÝN - Barbadoská speváčka Rihanna vyhrala súdny spor s britskou odevnou značkou Topshop, ktorá použila jej podobizeň na tričku. Speváčka žalovala materskú spoločnosť Topshopu Arcadia a požadovala od nej päť miliónov dolárov (v prepočte približne 3,77 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Na spomínanom tričku totiž použili fotografiu, ktorá bola "veľmi podobná" záberu použitému na obale jedného z jej albumov. Právnici speváčky pred súdom v Londýne tvrdili, že Topshop oklamal svojich zákazníkov a ohrozil aj speváčkinu povesť. Podľa sudcu Birssa mohla použitá fotografia ovplyvniť "značné množstvo" kupcov, ktorí si mysleli, že podobizeň bola použitá s Rihanniným súhlasom. Podľa súdu to poškodzovalo jej "dobré meno" a naznačovalo stratu kontroly nad povesťou vo "svete módy". Právnici Topshopu však tvrdili, že ide o neospravedlniteľný pokus 25-ročnej hviezdy o privlastnenie si práv na fotografiu, ktorá vznikla počas nakrúcania videoklipu v roku 2011 v Severnom Írsku.

Rozsudok, ktorý prečítal sudca Birss, však neznel jednoznačne: "Neexistuje všeobecné právo známej osobnosti na kontrolu reprodukcie jej obrazu. Fotografiu nepovažujem za porušenie Rihanninho súkromia. Obyčajný predaj trička s podobizňou známej osobnosti nie je predávaním imitácie ako originálu. Avšak predaj Topshopu za taký považujem". Zástupcovia Topshopu sa vyjadrili, že ich rozhodnutie súdu "prekvapilo, sklamalo a zmiatlo". "Nemali sme úmysel vytvoriť zdanie, že ide o reklamu. Skutočnosť, že Rihanna u nás nakupovala a niekoľko rokov bola vo vzťahu k Topshopu nám v tomto prípade uškodila," reagovali.

Dvadsaťpäťročná Rihanna, celým menom Robyn Rihanna Fenty, sa z rodného Barbadosu do USA presťahovala ako 16-ročná s cieľom rozbehnúť hudobnú kariéru. Debutovala v roku 2005 albumom Music Of The Sun, s ktorým sa rovnako ako s ďalšími šiestimi štúdiovkami prebojovala do prvej desiatky albumového rebríčka Billboard 200. Ten po prvý raz dobyla až so siedmym albumom Unapologetic, ktorý vyšiel vlani v novembri. K jej najväčším hitom patria skladby ako SOS, Umbrella, Don't Stop The Music, Disturbia, Rude Boy, Only Girl (In The World), What's My Name?, S&M, We Found Love, Where Have You Been či Diamonds. Je držiteľkou šiestich cien Grammy, piatich American Music Awards, dvoch Brit Awards, 22 Billboard Music Awards a desiatok ďalších ocenení. Rihanna sa už stihla objaviť aj na striebornom plátne, keď si zahrala vo filme Bojová loď (2012). Túto jar predstavila aj svoju prvú módnu kolekciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies