Pakistan a Irán budú spoločne bojovať proti útokom separatistov na hraniciach

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 16:00 • 2 min
Pakistan a Irán budú spoločne bojovať proti útokom separatistov na hraniciach

ISLAMABAD - Najvyšší vojenskí velitelia Pakistanu a Iránu sa dohodli na zintenzívnenej spolupráci a zdieľaní informácií od tajných služieb s cieľom zabrániť útokom separatistických militantov na hraniciach medzi týmito dvoma štátmi.

slovakia

left justify in out

Pakistanskí a iránski predstavitelia dohodu schválili počas návštevy pakistanského armádneho generála Asima Munira v Teheráne. Návšteva sa uskutočnila po útokoch v pakistanskom regióne Balúčistan, ktorý má spoločnú hranicu s Iránom a Afganistanom.

Charakter vzťahov Pakistanu a Iránu bol v uplynulých rokoch rôznorodý. Je to najmä dôsledok útokov pakistanských militantov v prihraničných oblastiach. Menšie separatistické skupiny v Balúčistane sa totiž už roky snažia o odtrhnutie tohto regiónu bohatého na ropu a zemný plyn od centrálnej vlády v Islamabade. 

Velitelia pakistanskej a iránskej armády sa v Teheráne zhodli, že spoločnou hrozbou pre obe krajiny je terorizmus. Zaviazali sa "vykoreniť hrozbu terorizmu v prihraničných oblastiach prostredníctvom zdieľania spravodajských informácií a podnikania krokov proti teroristickým organizáciám".

Chcú tiež posilniť spoluprácu v bezpečnostnej oblasti, uviedla vo vyhlásení pakistanská armáda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: SITA / AP Photo / Tatan Syuflana
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies