Rusko chce zvýšiť výrobu leteckých dronov pre armádu i civilné využitie

NETKY.SK • 22 August 2023, 16:15 • 2 min
Rusko chce zvýšiť výrobu leteckých dronov pre armádu i civilné využitie

Moskva 22. augusta (TASR) - Rusko chce zvýšiť výrobu bezpilotných lietadiel pre potreby armády i civilné využitie, uviedol pre ruské médiá námestník ruského ministra priemyslu Vasilij Špak.

slovakia

left justify in out

Špak oznámil, že Rusko potrebuje na civilné využitie 30.000 dronov a v súčasnosti ich vyrába približne 6000 ročne. Dodal, že v spojitosti s vojenským využitím sú požiadavky oveľa vyššie. Výrobná kapacita by sa mala podľa Špaka do roku 2024 zvýšiť na 18.000 dronov ročne a v roku 2030 by mala dosiahnuť 30.000 kusov. Zahŕňa to všetky typy bezpilotných lietadiel či vrtuľníkov vrátane tzv. multikoptér s viacerými rotormi.

Budú mať využitie v poľnohospodárstve, výstavbe či v doprave v neprístupných oblastiach. Rusko na svoje letecké útoky na Ukrajine využíva tzv. kamikadze drony iránskej výroby, ktoré sa po zásahu cieľa zničia. Medzičasom ich začalo aj samo vyrábať a svoje bojové drony vyvíja aj Ukrajina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: RTVS / European Media News 24 / Twitter
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies