V Nemecku sa postupne pripravujú voľby. V prieskumoch tesne vedie Merkelovej koalícia

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 07:06 • 2 min
V Nemecku sa postupne pripravujú voľby. V prieskumoch tesne vedie Merkelovej koalícia

BERLÍN - Pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Nemecku získala Merkelovej koalícia podporu 25 percent hlasov

slovakia

left justify in out

Nemecko čakajú voľby. Bude sa voliť nový parlament a spolkový kancelár. Voľby prebehnú 26. septembra 2021 Termín schválil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.  Nemecká vláda stanovila dátum nových parlamentných volieb už 25. novembra a čakalo sa na jeho formálne potvrdenie prezidentom. Budú to 20. parlamentné voľby v Nemecku od skončenia druhej svetovej vojny.

 

img

 

Obyvatelia Nemecka vo voľbách rozhodnú o členoch Spolkového snemu, dolnej komory parlamentu. Líder či líderka víťaznej strany sa stane aj novým spolkovým kancelárom alebo kancelárkou.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Nemecku rezignovali dvaja politici pre škandál s respirátormi

 

img


Prebiehajú počiatočné prieskumy a prípravy. Koalícia Kresťanskodemokratickej únie  kancelárky Angely Merkelovej a bavorských kresťanských demokratov získala podporu 25 percent hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil nedeľník Bild am Sonntag. Za konzervatívcami mierne zaostáva Strana zelených, ktorej by odovzdalo hlas 23 percent voličov. Ľavicoví sociálni demokrati sú na treťom mieste s podielom 17 percent hlasov.

 

Prečítajte si tiež: Angela Merkelová upustila od prísneho lockdownu počas Veľkonočných sviatkov. Verejnosti sa dokonca ospravedlnila



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies