Režisér nového dokumentu o eutanázii: Je viac o živote než o smrti

NETKY.SK • 12 Október 2018, 16:09 • 2 min
Režisér nového dokumentu o eutanázii: Je viac o živote než o smrti

BRATISLAVA - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava (25. - 30. 10.) uvedie v súťažnej sekcii Mezi Moři titul Dobrá smrť.

slovakia

left justify in out

Jeho tvorcovia v ňom prinášajú skutočný príbeh 72-ročnej Angličanky Janette, ktorá ich nechala s kamerou vstúpiť do svojho života. Dokument rozpráva nielen o konci, ale najmä o hľadaní zmyslu života a odpovede na otázku, čo je to dobrá smrť. Emotívny príbeh, ktorým chcel slovenský režisér a producent Tomáš Krupa prispieť k detabuizácii smrti, sa do našich kín dostane budúci rok v marci. Informovala za tvorcov Zuzana Golianová.

 

"Debata okolo dobrej smrti je fundamentálne o povahe a zmysle ľudského života. Predstavy o tom, čo je to dobrá smrť, vždy nejako odpovedali predstavám o tom, čo znamená dobre žiť. Čo je považované za dobrý, alebo naopak, za nedobrý život, dobré alebo nedobré umieranie. Úlohu v tom zohráva postavenie a chápanie utrpenia v živote," myslí si Tomáš Krupa.

 

Režisér, ktorý debutoval dlhometrážnym dokumentom Absolventi: Sloboda nie je zadarmo (2012) ďalej ozrejmil: "Pohľady na význam dobrej smrti a úlohu utrpenia sa v dejinách civilizácie neustále menia. V našom dokumentárnom filme cez príbeh jednej rodiny, ktorá sa pre dedičné nevyliečiteľné ochorenie ocitá v hraničnej situácii medzi životom a smrťou, pozorujeme, ako sa k týmto otázkam staviame dnes."

 

Najsilnejšou stránkou dokumentu je hlavná postava Janette Butlin, ktorá nechala filmový štáb s kamerou vojsť do svojho života. Film je nakrútený pomocou observatívnej metódy a do príbehu Janette vplieta charaktery a životné cesty jej najbližších. Emotívny príbeh je vytvorený autentickými situáciami, ktorými si členovia rodiny a priatelia s hrdinkou prešli. Divák sa tak môže stať priamym svedkom zložitých situácií, v ktorých sa odkrývajú medziľudské vzťahy a postoje ku kontroverznému rozhodnutiu.

 

"Naším zámerom je prispieť k detabuizácii smrti. Smrť nikto nemá rád a každý sa jej bojí. Spoločnosť uprednostňuje ignorovanie tejto najzákladnejšej životnej skutočnosti, pritom premýšľanie o nevyhnutnom konci je spôsob, ako sa na život pozerať z odlišnej perspektívy. Dnes, v dobe, kedy sa znova pýtame, kam smerujeme, nastala chvíľa na najpodstatnejšie otázky," vyhlásil Krupa.

 

Janette je nevyliečiteľne chorá a chce dôstojne zomrieť, ale britské zákony to nedovoľujú. V jej rodine má ochorenie na svalovú dystrofiu dlhú históriu, geneticky sa prenáša z jednej generácie na druhú. Jej matka prežila desaťročia uväznená vo svojom vlastnom tele. Janette pozná prognózu choroby a volí si dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Skontaktuje sa s doktorkou Erikou vo Švajčiarsku, ktorá pomáha beznádejne chorým pacientom odísť.

 

Skôr než podnikne svoju poslednú cestu z Anglicka do Švajčiarska, chce svoje rozhodnutie vysvetliť členom rodiny a blízkym priateľom. Syn Simon, ktorý chorobu tiež zdedil, má pre ňu viac pochopenia než dcéra Bridget. Pokiaľ moderná medicína nenájde na ochorenie liek, bude stáť pred rovnakým rozhodnutím ako jeho matka. Obe deti sa snažia matku presvedčiť, aby svoju smrť ešte odložila.

 

Film Dobrá smrť vznikol v slovensko-česko-francúzsko-rakúsko-švajčiarskej koprodukcii. O realizáciu projektu sa postarala slovenská filmová produkčná spoločnosť Hailstone. Na jeho vzniku sa ďalej koprodukčne podieľal český Masterfilm, rakúsky Golden Grils Film, švajčiarsky First Hand Films a televízie ARTE, ČT a RTVS. Nakrúcanie sa uskutočnilo v rokoch 2016 - 2018 vo Veľkej Británii, USA a vo Švajčiarsku. Film je realizovaný v anglickom jazyku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies