Čo sa dohodlo v Paríži? Česko iniciuje nákup munície pre Ukrajinu. Kremľ varuje pred konfliktom s NATO

NETKY.SK • 27 Február 2024, 19:35 • 2 min
Čo sa dohodlo v Paríži? Česko iniciuje nákup munície pre Ukrajinu. Kremľ varuje pred konfliktom s NATO

Český premiér Petr Fiala po parížskom stretnutí lídrov uviedol, že asi 15 krajín súhlasilo s podpisom jeho iniciatívy. Macron povedal, že tak urobí aj Paríž a že bola dohodnutá aj koalícia na urýchlenie dodania rakiet dlhého doletu.

slovakia

left justify in out

Ide o iniciatívu pod vedením Česka na nákup státisícov nábojov z tretích krajín, čo je niečo, v čom je Francúzsko opatrné, keďže chce uprednostniť rozvoj vlastného európskeho priemyslu, informuje agentura Reuters.

"Hovoríme o stovkách tisíc kusov munície, ktorú by sme mali a mohli dostať v relatívne krátkom čase," povedal novinárom Fiala.

Portugalský premiér Antonio Costa uviedol, že ministri obrany dostali mandát, aby v priebehu nasledujúcich 10 dní predložili plán.

Holandský premiér Mark Rutte, ktorý je favoritom na post budúceho generálneho tajomníka NATO, uviedol, že Holandsko prispeje 100 miliónmi eur na nákup munície v zámorí. Povedal, že krajiny, ktoré poskytnú muníciu, požiadali, aby neboli identifikované.

Predstaviteľ Bieleho domu agentúre povedal, že Spojené štáty neplánujú vyslať vojakov do boja na Ukrajinu a rovnako neplánujú vyslať ani jednotky NATO na Ukrajinu.

Dnes ruská agentúra TASS citovala hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, že priamy vojenský konflikt medzi NATO a Ruskom bude nevyhnutný, ak budú na Ukrajinu vyslané západné jednotky.

"V takom prípade to nebude o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti - tak to hodnotíme my," odpovedal na otázku, ako Kremeľ hodnotí pravdepodobnosť priameho konfliktu medzi NATO a Ruskom v prípade vyslania západných vojsk. na Ukrajinu.

Peskov tiež povedal, že krajiny NATO "by tiež mali posúdiť" dôsledky takýchto akcií a uvedomiť si ich. Mali by si "položiť otázku, či to zodpovedá ich záujmom, a čo je najdôležitejšie, záujmom občanov ich krajín," povedal Peskov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok otvoril otázku vyslania vojakov európskych krajín na Ukrajinu, hoci pripustil, že v tejto fáze neexistuje konsenzus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Reuters, Tass, Foto: Český premiér Petr Fiala. (Facebook/Petr Fiala)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies