V Poľsku našli trosky sovietskeho bombardéra z 2. svetovej vojny a ľudské pozostatky

NETKY.SK • 22 Január 2020, 18:17 • 2 min
V Poľsku našli trosky sovietskeho bombardéra z 2. svetovej vojny a ľudské pozostatky

VARŠAVA - Historici v južnom Poľsku objavili trosky bombardéra z druhej svetovej vojny používaného sovietskymi vzdušnými silami, ktorý bol zostrelený pred 75 rokmi. V stredu to oznámili samotní historici, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Časti bombardovacieho lietadla B-25 Mitchell americkej výroby a ľudské pozostatky našli v nedeľu 19. januára v lese neďaleko mesta Bieruň, kde svedkovia už 19. januára 1945 hlásili, že videli padať lietadlo.

 

 

Zostrelila ho nemecká stíhačka

Medzi troskami sa nachádzali pozostatky štyroch ľudí a kusy sovietskych uniforiem, napísalo na stránke na Facebooku regionálne Sliezske historické múzeum.

 

Bádatelia začali hľadať lietadlo krátko pred výročím jeho pádu. Po nedeľnom náleze boli vykopávky pozastavené a polícia lokalitu uzavrela, dodalo múzeum.

 

Miestni historici na základe výpovedí svedkov a záznamov tvrdia, že lietadlo bolo na bojovej misii a malo zbombardovať železničnú križovatku blízko mesta Ostrava, v súčasnosti nachádzajúceho sa v Českej republike, ale zostrelila ho nemecká stíhačka.

 

Sovietske vzdušné sily mali 861 bombardérov B-25. Tieto vojenské lietadlá vyrábali Spojené štáty a dodávali ich aj spojeneckým krajinám v boji proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona