Igor Matovič bojoval za Sputnik, no nenechá sa ním zaočkovať

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 08:26 • 2 min
Igor Matovič bojoval za Sputnik, no nenechá sa ním zaočkovať

BRATISLAVA - Minister financií Igor Matovič oznámil, že sa nedá zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V, hoci by sa ňou zaočkovať chcel, a dokoca veľmi rád.

slovakia

left justify in out

Keď bol Igor Matovič vo funkcii premiéra, vybavil pre Slovensko 2 milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik. Viedol dlhý boj za túto vakcínu, takmer podľa všetkých odignoroval odporúčania odborníkov, a s ruskou stranou sa dohodol na nákupe vakcín, ktorými sa aj po takmer 4 mesiacoch od podpísania zmluvy na Slovensku stále neočkuje.

 

img

 

Súvisiaci článok: Mimoparlamentná SNS sa zastala ruských diplomatov pôsobiacich na Slovensku. Tvrdí, že ak ich vláda vyhostí, Slovensko príde o Sputnik

 

Tento boj bol spojený s rôznymi "rozpormi". Napríklad so Zuzanou baťovou (ŠÚKL),  Európskou liekovou agentúrou, či so samotnými Rusmi. Tento súboj rozdelil Slovensko na niekoľko táborov. Jediná krajina Európskej únie, kde sa zatiaľ očkuje Sputnikom, je Maďarsko.

 

Prečítajte si: Matovič si stojí za vyjadrením, že "pani B urobila nekonečnú hanbu slovenskej vede vo svete"

 

Sputnik by Igorovi Matovičovi komplikoval cestovanie. Tvrdí, že táto vakcína by mu skomplikovala cestovanie. Uviedol to na piatkovej tlačovej besede hnutia OĽaNO v Národnej rade po schválení navýšenia výdavkov v rozpočte.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Krajčí prelomil mlčanie! Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V je podľa neho výhodná

 

Oznámil, že sa „bude musieť rozhodnúť pre inú vakcínu“, pretože nie všetky okolité krajiny uznávajú ruskú vakcínu, ktorá doposiaľ nebola registrovaná Európskou liekovou agentúrou. Keďže je ministrom financiíí a jeho funkcia si vyžaduje cestovanie, Sputnik by mu skomplikoval situáciu. Termín svojho očkovania však zatiaľ neavizoval.

 

Prečítajte si tiež: Maďarsko ukázalo zmluvu s Ruskom o dodávkach vakcín Sputnik. Zmluva zvýhodňuje predajcu

 

 

„Pre mňa vzhľadom na to, že každý druhý týždeň cestujem v rámci Európy niekam, a nie všetky krajiny uznávajú neregistrovanú vakcínu Európskou liekovou agentúrou, bohužiaľ, budem sa musieť rozhodovať pre inú, hoci by som sa rád zaočkoval Sputnikom,“ povedal Matovič. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies