REPORTÁŽ: Premiéra dokumentu Tady Havel, slyšíte mě? Ako si na prezidenta spomína Richard Müller a Michael Kocáb?

NETKY.SK • 14 Apríl 2024, 11:09 • 2 min
REPORTÁŽ: Premiéra dokumentu Tady Havel, slyšíte mě?  Ako si na prezidenta spomína Richard Müller a Michael Kocáb?

Chcete vidieť prezidenta Václava Havla nielen ako osobnosť politických či kultúrnych dejín, ale aj ako obyčajného človeka, ktorý vysáva svoju pracovňu? To všetko zachytáva unikátny dokumentárny film Tady Havel, slyšíte mě? Netky na premiére zistili, koľko hodín materiálu nakrútil režisér filmu Petr Jančárek, ako pomohol Michael Kocáb, aj čo všetko spolu v Paríži zažili Václav Havel a legendárny spevák Richard Müller!

slovakia

left justify in out

Časozberný dokument sleduje Havlove posledné roky a vytvára tak mnohovrstvový portrét, v ktorom prezident necháva filmárov nahliadnuť do zákulisia svojho života. Odhaľuje rýdzo osobné momenty, ktoré sme doteraz na filmových plátnach ani televíznych obrazovkách nemali možnosť vidieť. So zmyslom pre humor sa pritom zamýšľa nad svojím politickým odkazom aj univerzálnymi ľudskými otázkami. Ústredným motívom sú paralely medzi Havlovým životom a úspešnou hrou „Odcházení“, ktorej filmovú adaptáciu si tvorca vždy prial zrežírovať. Snímku Tady Havel, slyšíte mě? nakrútil režisér Petr Jančárek, úspešný český dokumentarista, ktorý má na konte desiatky dokumentárnych filmov a seriálov. 

S Václavom Havlom som začal spolupracovať v roku 2003. Naše vzťahy charakterizovala úplná otvorenosť a dôvera zo strany Václava Havla a moja absolútna zodpovednosť voči nemu. Počas posledných rokov jeho života tak mohlo vzniknúť vyše dvesto hodín unikátneho, doteraz nikde nepublikovaného materiálu, ktorý sa stal základom celovečerného dokumentu,“ vysvetľuje režisér Petr Jančárek.
 
Premiéru filmu v Bratislave si nenechali ujsť prezidentský kandidát Ivan Korčok s rodinou, Magda Vášáryová s dcérou Hanou Lasicovou aj hudobník Richard Müller s partnerkou Vandou Wolfovou a synom Markusom. Vanda s Richardom sa totiž s Václavom Havlom poznali osobne.

Na Václava Havla mám skvelé spomienky, mal som možnosť sa s ním stretnúť a zoznámiť sa. Dokonca sme spolu boli v Paríži na divadelnom predstavení Madisonské mosty, kde hrala Mireille Darc a Alain Delon. Pán Havel bol aj na krste mojej fotografickej knižky a mám od neho aj venovanie. Vždy som si ho nesmierne vážil a bude to tak raz a navždy,“ prezradil Richard Müller, ktorý aktuálne oslavuje 40 rokov na scéne na celoslovenskom turné.
 

Moja úloha na filme bola minimálna. Vďaka tomu, že som sa s pánom Havlom poznala od detstva, tak som sa s režisérom v určitej fáze filmu dohodla, že sa pozriem na nezostrihané časti filmu a poviem mu môj úsudok. Moja prvá spomienka na Václava Havla je, keď som videla môjho otca plakať. Ako dieťa som totiž hrala v Divadle na provázku a mali sme nacvičené predstavenie, ktoré napísal pán Havel. Samozrejme ho zakázali, ale otec bol veľmi hrdý, že sedel v publiku a ja som hrala Havla,“ spomína Vanda Wolfová, obchodná riaditeľka Google pre strednú Európu. 

Režisér Petr Jančárek uviedol premietanie v spoločnosti producenta Jiřího Konečného, koproducenta Michaela Kocába, PR manažérky Lucie Medkovej, fotografa Romana Franca a Doda Mikláša, zástupcu distribučnej spoločnosti Continental film, ktorá snímku do slovenských i českých kín prináša

Václav Havel je tak významnou osobnosťou našich dejín, že akákoľvek filmová pripomienka jeho života stojí za pozretie. Náš film popisuje jeho životné obdobie po výkone prezidentskej funkcie a môžem vyhlásiť, že veľmi verne. Spolupracoval som s Václavom dlho, boli sme blízki priatelia a hovorím áno, taký Václav Havel bol. Václav mal mnoho rôznych podôb, jeho život bol bohatý a inšpiratívny v mnohých smeroch a teraz je možnostiach jedného filmu ich všetky zaznamenať,“ konštatuje koproducent Michael Kocáb.

Českú slávnostnú premiéru za účasti slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej aj českého prezidenta Petra Pavla si v reprezentatívnych priestoroch Jazdiarne Pražského hradu pozrelo 500 hostí. Nechýbala ani Dagmar Havlová Veškrnová 

 

Bola som zvyknutá, že sme sa s Václavom o všetkom radili, všetko sme diskutovali. Existovalo medzi nami osobitné prepojenie. Byli sme skrátka na všetko dvaja. Po manželovom boku som prežívala chvíle vrcholného šťastia a súznenia i chvíle prepadu na dno úzkostí, že to tak nebude vždy. Keď teraz riadim jeho odkaz, uvedomujem si, že neodišiel  len mne. Chýba mi jeho hlas, jeho pokojná energia,“ hovorí Dagmar Havlová Veškrnová.

 

Václav Havel bol českým spisovateľom a dramatikom, no do histórie našich dvoch krajín sa zapísal najmä ako politická osobnosť. Bol jedným z hovorcov Charty 77 a zohral významnú úlohu pri zmene režimu, ktorá v Česko-Slovensku nastala v novembri 1989. V decembri toho istého roka sa stal prezidentom, v slobodných voľbách v roku 1990 obhájil svoj mandát a v roku 1993 sa stal tiež prezidentom samostatnej Českej republiky, ktorým bol až do roku 2003. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Continental film
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies