Rozbieha venezuelský prezident Maduro cenzúru? Od jeho nástupu bolo zatvorených vac ako 100 médií

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 08:05 • 2 min
Rozbieha venezuelský prezident Maduro cenzúru? Od jeho nástupu bolo zatvorených vac ako 100 médií

VENEZUELA - Úrady zabavili kancelárie novín El Nacional, ktoré sú kritické voči Nicolásovi Madurovi. Vláda to odôvodnila rozhodnutím súdu, na základe ktorého majú noviny zaplatiť 13 miliónov dolárov vplyvnému funkcionárovi socialistickej strany Diosdadovi Cabellovi. Cabello tento denník zažaloval.

slovakia

left justify in out

Novinám súd nariadil zaplatiť pokutu, no aj tak došlo ku konfiškácii. „V tejto chvíli vstúpil sudca obklopený národnou strážou do budovy El Nacional, aby zaistil všetko,“ tweetoval prezident a riaditeľ novín Miguel Henrique Otero.

 

 

 

 

V apríli venezuelský najvyšší súd nariadil denníku zaplatiť 13,4 milióna dolárov za spôsobenie „vážnych morálnych škôd“ Diosdadovi Cabellovi, druhému najsilnejšiemu človeku vo Venezuele po Madurovi.

 

 

„Proces vyplácania náhrady sa začal,“ uviedol Cabello na Twitteri. V roku 2015 sa Cabello, druhý vo velení vládnej Socialistickej strany, dostal pred súd za to, že reprodukoval správu španielskeho denníka ABC, ktorá ho obviňovala z väzby na obchodovanie s drogami. Cabello, ktorého USA sankcionovali v roku 2018, popiera akékoľvek spojenie s obchodovaním s drogami. 

 

Nový útok na slobodu a demokraciu tlače?

Jorge Makriniotis, manažér novín, označil zaistenie kancelárie za „nový útok na demokraciu, slobodu prejavu a súkromné ​​vlastníctvo“. „Týmto opatrením nezlomia náš kritický redakčný postoj k vláde,“ napísal Makriniotis na sociálnej sieti.

 

El Nacional požiadal Najvyšší súd, aby vysvetlil, ako došlo k astronomickej sume 13 miliónov dolárov, vzhľadom na to, že predchádzajúce rozhodnutie z roku 2018 nariadilo novinám zaplatiť jednu miliardu bolívarov v tom čase na čiernom trhu v hodnote asi 600 dolárov.

 

Maduro zatvoril viac ako 100 médií

Noviny založil v roku 1943 venezuelský spisovateľ Miguel Otero Silva, ich tlačená verzia však skončila v roku 2018 kvôli nedostatku finančných prostriedkov a papiera, ktorý je prísne kontrolovaný štátom, čo ho doslova obmedzuje. Spoločnosť El Nacional kedysi zamestnávala 1100 ľudí a produkovala rôzne iné záležitosti vrátane časopisu, má v súčasnosti obmedzený počet zamestnancov v počte 100, ktorí pracujú na online vydaní. Podľa mimovládnej organizácie Espacio Publico sa od doby, čo sa Maduro dostal k moci, zatvorilo viac ako 100 médií. Venezuela je v indexe slobody tlače Reportérov bez hraníc 2021 na 148. mieste zo 180 krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies