V Novej Dedinke pribudli miesta na základnej škole. Budova prešla komplexnou rekonštrukciou

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 16:00 • 2 min
V Novej Dedinke pribudli miesta na základnej škole. Budova prešla komplexnou rekonštrukciou

Aj obec Nová Dedinka v okrese Senec donedávna patrila k tým, ktoré trápil nedostatok kapacít v materských a na základných školách. Vďaka iniciatíve Bratislavského samosprávneho kraja a podpore z eurofondov pribudli v kraji tisíce nových miest. Nové miesta získala nielen materská, ale aj základná škola. Tam aktuálne otvorili jej nadstavbu.

slovakia

left justify in out

„Podľa analýz v kraji ešte donedávna chýbalo 360 kmeňových tried v základných školách a asi 2500 v materských školách. Je to spôsobené najmä tým, že do obcí a miest v BSK ročne pribudne až 8.000 obyvateľov a najväčší prírastok má práve okres Senec. Tým sa zvyšuje tlak na infraštruktúru a služby, čo je najviac cítiť v chýbajúcich kapacitách materských a základných škôl. Som rád, že sa nám v Bruseli podarilo vyjednať 63 miliónov EUR, z ktorých bolo podporených 26 projektov. Vzniklo tak 214 nových kmeňových tried, čím sme zasanovali viac ako polovicu z chýbajúcich,“ priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Nadstavbou budovy základnej školy v Novej Dedinke vzniklo šesť nových kmeňových tried s celkovým počtom 144 miest v hodnote tri milióny eur. Škola tak aktuálne disponuje 22 triedami a 448 miestami. Súčasťou projektu bola aj bezbariérovosť, vybudovanie výťahu, ale aj zateplenie a výmena okien v rámci zníženia energetickej náročnosti celej budovy, ďalej nové rozvody, technológia kúrenia, vzduchotechnika, elektroinštalácie, ako aj kotolňa.

„Za sebou máme náročných 12 mesiacov prác, ktorých výsledkom je moderná, energeticky úsporná a smart základná škola. Počas prác sme nad rámec pôvodného projektu zrekonštruovali aj existujúce priestory. Rekonštrukčné práce na budove z roku 1962 priniesli aj nečakané prekvapenia, ako napríklad prepadnutá podlaha, padajúca omietka či odlupovanie podlahy. Vďaka tímovej práci úradu, školy aj realizátora sme všetko úspešne zvládli. Som rada, že sme to v zdraví ustáli v náhradných priestoroch a deti sa môžu od utorka 16. apríla vrátiť do hlavnej budovy školy,“ povedala starostka obce Nová Dedinka Zuzana Árvová.

BSK v rámci kompetencie regionálneho rozvoja rieši potreby územia a to aktivitami na národnej úrovni a na úrovni EÚ. V tomto projekte vystupoval z poverenia MIRRI SR ako sprostredkovateľský orgán, teda poskytovateľ príspevku, ktorý zabezpečoval zazmluvnenie projektu, kontrolu procesu verejného obstarávania, finančnú implementáciu cez žiadosti o platbu, ako aj následné monitorovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Bratislavský samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies