Predsedníčka Európskej komisie Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva rokovať o rozšírení EÚ

NETKY.SK • 4 November 2023, 15:00 • 2 min
Predsedníčka Európskej komisie Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva rokovať o rozšírení EÚ

KYJEV - Predsedníčka Európskej komisie v sobotu pricestovala na návštevu Kyjeva, kde má rokovať o možnom rozšírení Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Von der Leyenová má rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Návšteva nebola vopred ohlásená z bezpečnostných dôvodov, píše agentúry DPA.

 

Predsedníčka EK na sociálnej sieti X pripomenula, že je to už jej šiesta návšteva na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. "Som tu, aby som rokovala o prístupovej ceste Ukrajinu do EÚ," uviedla. Témami rokovaní má byť aj finančná podpora zo strany EÚ na obnovu Ukrajiny, či sankcie voči Rusku. Takisto chce podľa svojich slov Ukrajinu ubezpečiť o podpore zo strany EÚ.


Von der Leyenová má na budúcu stredu (8. novembra) v Bruseli predložiť správu o pokroku Ukrajiny v oblasti reforiem. Na jej základe majú hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ v decembri rozhodnúť, či začať s Kyjevom prístupové rokovania, píše DPA. Táto správa je aj jedným z dôvodov sobotňajšej návštevy.

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Následne jej bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny.



Šéfka Európskej komisie v septembri uviedla, že Kyjev urobil veľký pokrok vo svojej snahe o členstvo v EÚ.


Rozširovanie EÚ bude kľúčovou témou summitu EÚ 14. a 15. decembra v Bruseli. Európska komisia dovtedy predloží správy o žiadostiach Ukrajiny a Moldavska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies