Dnes je medzinárodný deň žien! Každá jedna si zaslúži úctu a poďakovanie

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 09:38 • 2 min
Dnes je medzinárodný deň žien! Každá jedna si zaslúži úctu a poďakovanie

SLOVENSKO - Na celom svete je dnes Medzinárodný deň žien. Urobili ste už dnes radosť svojej žene, mamičke, sestre, babičke alebo kamarátke? Medzinárodný deň žien je predsa dňom vďaky a úcty ženám.

slovakia

left justify in out

Hoci si ženy zaslúžia úctu stále, je krásne, že majú svoj vlastný deň! Je to  8. marec, medzinárodne uznávaný sviatok stanovený Organizáciou spojených národov.

 

img

 

Sú to jednoducho ženy, ktoré privádzajú na svet deti.  Sú to ženy, ktoré dávajú každému domovu teplo.  Ženy vo väčšine prípadoch chodia do práce a súčasne sa starajú o domácnosť, deti, manželov, a napriek svojej vnútornej sile sú krehké a zaslúžia si úctu.

 

Vypočujte si prosím krásnu a populárnu pieseň od Johna Lennona, ktorá je síce staršia, no jej text je venovaný ženám. Spieva sa tam: " Som navždy tvojim dlžníkom."

 

 

Súvisiaci článok: Prezidentke záleží na tom, aby každá zo žien mohla na Slovensku žiť dôstojne
 

img

 

História Medzinárodného dňa žien

 

OSN stanovila tento deň ako poctu k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok z roku 1908. Newyorské krajčírky bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. 

 

Súvisiaci článok: Mzdové rozdiely na Slovensku pretrvávajú. Ženy stále zarábajú až o štvrtinu menej peňazí ako muži

 

Demonštrácie žien na konci zimy, sa najprvr odohrávali v USA na popud Socialistickej strany USA. Veľké zhromaždenie za volebné právo žien sa konalo 8. marca 1908 v New Yorku.

 

V roku 1910 na prvej medzinárodnej ženskej konferencii Druhej internacionály v Kodani presadila nemecká socialistka Clara Zetkinová tento medzinárodný sviatok, vtedy ešte bez určenia dátumu.

 

Dátum 8. marec sa ustálil až po 1. svetovej vojne, pod vplyvom veľkej demonštrácie v Petrohrade z roku 1917, tesne pred Februárovou revolúciou, ktorá sa konala poslednú nedeľu vo februári, čo sa rovná 8. marcu. 

 

Pred prvou svetovou ženy bojovali za svoje volebné právo, osemhodinový pracovný čas, či za zlepšenie špeciálneho zákonodarstva.

 

V Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku sa prvý MDŽ konal už v roku 1911. Roku 1913 ho oslavovali aj v cárskom Rusku. Po ženských nepokojoch a demonštráciách v Petrohrade bol roku 1917 pevne ustanovený 8. marec ako MDŽ.

 

img

 

Od roku 1975 je pripomínaný ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.

 

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal už v roku 1921 a o rok neskôr už sa "oslavoval" priam masovo po celej krajine. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol znovu obnovený a zotrval až doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona