REPORTÁŽ: Mária Kolíková predstavila 3. verziu súdnej mapy. Čo na ňu hovoria poslanci?

NETKY.SK • 22 Október 2021, 16:05 • 2 min
REPORTÁŽ: Mária Kolíková predstavila 3. verziu súdnej mapy. Čo na ňu hovoria poslanci?

BRATISLAVA - Najnovšia verzia počíta so zrušením 4 okresných súdov. Pôvodne mali ich počet znížiť z 54 na 30. Naďalej však počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave.

slovakia

left justify in out

Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. V praxi dôjde k zväčšeniu obvodov okresných súdov na 30, v ktorých však bude pôsobiť viac pracovísk. Zrušiť by mali Okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok.

 

 

Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Tých chce ministerka ponechať všetkých 8, ale plánuje zväčšiť ich obvody len na 3. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Nová súdna mapa ráta aj naďalej so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.

 

Prečítajte si tiež: Mária Kolíková sľubuje sudcom vyššie platy a príplatok na cestovanie

 

Tretí návrh súdnej mapy podľa ministerky reflektuje pripomienky sudcovskej obce, prokurátorov či poslancov. "Návrh súdnej mapy vo veľkej miere zachováva pracoviská súdov a dáva priestor na to, aby fungovali ďalej. Obava, že zamestnanci stratia svoje pôsobisko a sudcovia budú musieť niekde dochádzať, je týmto návrhom značne odstránená," poukázala Kolíková.

 

img

 

Zdôraznila, že zväčšenie obvodov na okresnej alebo krajskej úrovni, bez ohľadu na počet pracovísk, dáva priestor na to, aby "sudcovia spadli do jedného koša" a mohli sa špecializovať na hlavné právne agendy. "Chceme, aby sa každý občan dostal ku kvalitnému rozhodnutiu, ktorému rozumie a v rozumnom čase. Ku koncentrácii sudcov však dôjde postupne, musela som zatiahnuť ručnú brzdu," spresnila ministerka.

 

K téme: Rybníček a Baška hovoria o ponížení Trenčína. Kolíková musela reagovať

 

Šéfka rezortu aktuálne zháňa pre návrh súdnej mapy podporu od koaličných partnerov, s ktorými vedie intenzívny dialóg. "Vedia, že návrh predkladám na Legislatívnu radu vlády SR. Budem sa o ňom rozprávať aj poslaneckými klubmi, s mimoparlamentnými stranami, a ak bude záujem, aj s opozíciou. Verím, že reforma bude nakoniec úspešná," dodala Kolíková.

 

img

 

Druhá verzia reformy súdnej mapy predpokladala reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa mal znížiť z 54 na 30. Počet krajských súdov mali znížiť z 8 na 3. Tiež počítal so vznikom 3 správnych súdov.

 

Mohlo by vás zaujať: Desiatky pracovníkov súdov protestujú proti novej súdnej mape

 

Návrh sa stretol s odporom sudcov aj zamestnancov súdov. Počas stredy 13. októbra vyjadrili svoj nesúhlas protestmi pred viacerými budovami súdov po celom Slovensku. Protestujúci sa obávali straty práce, nákladov na dochádzanie a tvrdili, že pri vytváraní 2. návrhu súdnej mapy ministerka nevzala do úvahy ich pripomienky.

 

img

 

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) sa chce o 3. verzii súdnej mapy ešte rozprávať s ministerkou spravodlivosti"Evidujem však odpor sudcov či odborárov voči reforme. Pozriem si ju, ministerku budem kontaktovať, sadneme si a prejdeme si to," uviedol.

 

Reformu súdov chce s ministerkou prerokovať aj hnutie OĽaNO. Pre TASR zdôraznilo, že mu záleží na tom, aby reforma súdnej mapy bola čo najodbornejšia a aby predstavovala pre občanov jednoznačný prínos. "O jej podobe bude poslanecký klub hnutia ďalej rokovať s ministerkou spravodlivosti na utorkom (26. 10.) zasadnutí," spresnil Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

 

img

 

Nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že Kolíková by mala novú súdnu mapu stiahnuť. Súdnemu systému to podľa neho neprinesie nič. "Robí to len pre svoj imidž veľkej reformátorky, mala by s tým počkať," uviedol Pellegrini. Sudcom by mala podľa neho skôr doplniť kapacity súdnych asistentov a vyšších súdnych úradníkov. "Aj nová verzia súdnej mapy je len paškvil," skonštatoval.

 

Viac k téme: Peter Pčolinský: K novej súdnej mape mám viac otázok ako odpovedí

 

Tretia verzia súdnej mapy je pre podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu chaotická. "Logike predloženého návrhu nerozumiem, pretože neboli predstavené dáta, na základe ktorých bol tento návrh vytvorený. Čo je kľúčom k tomu, ako boli vytvorené jednotlivé obvody, sídla súdov a na základe čoho sa zrušili krajské súdy?" reagoval.

 

img

 

Nový návrh si chce nechať od rezortnej šéfky vysvetliť. "Ak ma ministerka presvedčí, že jej návrh znamená, že občan bude mať spravodlivý rozsudok vo svojich rukách rýchlejšie, budem hlasovať za všetkými desiatimi," uistil. Ministerky sa chce pýtať hlavne na to, ako sa zrýchli súdne konanie, či ako sa zlepšia platové podmienky vyšších súdnych úradníkov a zamestnancov súdov.

 

Tretia verzia súdnej mapy je novým znením reformy súdnictva. Je preto na mieste úvaha, aby po zásadných zmenách išla aj verzia súdnej mapy číslo 3 znova do medzirezortného pripomienkového konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová. "Po asi 2 týždňoch, čo bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie k verzii číslo 2, ide znova o novú verziu súdnej mapy. SAK opätovne pripomína, že príprava tak zásadnej reformy by sa podľa nás nemala realizovať takýmto spôsobom," poukázala Donevová. "Zatiaľ sme neobdržali písomnú verziu nového návrhu, keď sa tak stane, poriadne si ho preštudujeme a následne sa vyjadríme," dodala.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies