Richard Sulík upokojuje občanov: Máme dostatočné zásoby plynu, je potrebné pomôcť aj Ukrajine

NETKY.SK • 28 Júl 2022, 18:54 • 2 min
Richard Sulík upokojuje občanov: Máme dostatočné zásoby plynu, je potrebné pomôcť aj Ukrajine

BRATISLAVA - Aj keď včera ohlásil Slovenský plynárenský priemysel, že značne pocítil zníženie dodávok ruského plynu cez Nord Stream 1, minister hospodárstva hovorí, že je všetko v poriadku.

slovakia

left justify in out

Ako sme vás včera informovali, potom, čo ruský Gazprom v stredu znížil dodávky plynu do Európy cez baltský plynovod Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity, pocítil výpadok aj štátny Slovenský plynárenský priemysel. Zatiaľ čo v závere minulého týždňa, po ukončení plánovanej technickej údržby plynovodu, vzrástli dodávky ruského plynu pre SPP na 50 % dohodnutých množstiev, v stredu už plynári očakávali iba 40 % zmluvného objemu. 

 

Prečítajte si aj: https://www.netky.sk/clanok/ste-dlznikom-socialnej-poistovne-ministerstvo-zdravotnictva-navrhuje-velku-vec

 

img

 

„Od februára sme vtláčali, čo to dalo, dnes máme s vyše 50% minuloročnej spotreby druhé najvyššie zásoby plynu v EÚ.

Na Rade EÚ sme presadili výnimku, že množstvo plynu v zásobníku sa nebude rátať do povinného zníženia. Tiež sme presadili, že referenčná hodnota nebude posledných 5 rokov, ale len posledný rok (to robí plus 8%) a ani priemysel, ktorý má plyn ako strategickú vstupnú surovinu, sa neráta. S týmito tromi výnimkami (prvá a tretia od nás) sme docielili, že slovenský priemysel nebude ohrozený znížením množstva plynu, domácnosti už vôbec nie, naopak, oproti 5 ročnému priemeru máme 200 mil. kubíkov rezervu," napísal Richard Sulík na sociálnej sieti.

 

Šoubiznis: AKTUALIZÁCIA Terminátor Karlos Vémola je už v chomúte!

 

img

 

Mechanizmus pre povinné úspory bude využitý len po vyhlásení stavu pohotovosti piatimi krajinami EÚ a po schválení Radou. Členské štáty sa po vyhlásení takejto pohotovosti zaväzujú dosiahnuť 85 % spotreby z vopred určeného referenčného obdobia. Nariadenie pritom zohľadňuje aj mieru naplnenia zásobníkov a do povinnosti úspor nezahrňuje kritický priemysel. Zároveň zohľadňuje aj nárast spotreby počas obdobia po pandémii.   

    

Ako uvádza TA3, minister hospodárstva Richard Sulík zdôraznil význam spoločného postupu krajín EÚ. Upozornil zároveň na potrebu zohľadnenia potrieb priemyslu a využitia všetkých dostupných zdrojov na zabezpečenie dodávok energií do krajín EÚ a jej susedov, a to vrátane potreby zabezpečenia takého režimu sankcií, ktorý umožní zásobovanie Ukrajiny. 

 

Z domova: Máme prvé vyjadrenia politikov k odchodu Juraja Krúpu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies