OSN organizuje najväčšie diplomatické stretnutie na svete

NETKY.SK • 14 September 2021, 12:35 • 2 min
OSN organizuje najväčšie diplomatické stretnutie na svete

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden odcestuje 21. septembra do New Yorku, kde vystúpi s prejavom na Valnom zhromaždení OSN. Zúčastní sa ho vyše 100 hláv štátov a vlád.

slovakia

left justify in out

Toto najväčšie diplomatické stretnutie na svete, ktoré sa vlani kvôli pandémii konalo iba online, sa tento rok uskutoční v hybridnom formáte, teda kombináciou prehrávania videopríhovorov a fyzickej prítomnosti predstaviteľov členských krajín v sídle OSN v New Yorku.

 

img

 

Svoju osobnú účasť už avizovalo viac ako 100 hláv štátov a vlád. Medzi nimi je okrem Bidena jordánsky kráľ Abdullah II., prezidenti Brazílie a Venezuely, ako aj predsedovia vlád Japonska, Indie a Spojeného kráľovstva.

 

Očakáva sa osobná účasť predsedu novej izraelskej vlády Naftaliho Bennetta a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Delegáciu SR povedie prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Mmnoho diplomatov a lídrov sa verejne sťažovalo, že virtuálne stretnutia nemôžu nahradiť tie osobné pri pokuse o riešenie regionálnych a globálnych výziev a kríz. Vysoký počet lídrov, ktorí plánujú osobnú účasť – 73 hláv štátov a 31 predsedov vlád – odráža dôležitosť každoročného podujatia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava, a jeho úlohu v diplomacii, konštatovala AFP.

 

Prečítajte si: Zmena klímy ohrozuje dodržiavanie ľudských práv. Dopady pociťujú najchudobnejší

 

Medzi tými, ktorí tento rok do New Yorku zašlú vopred zaznamenané vyhlásenia, budú prezidenti Iránu, Egypta, Francúzska, Indonézie, Južnej Afriky a Zimbabwe.

 

Týždeň vystúpení štátnikov na pôde Valného zhromaždenia OSN sa začne 20. septembra neverejným stretnutím generálneho tajomníka Antóniom Guterresom so svetovými lídrami venovaným klimatickým zmenám.

 

img

 

Svoj prejav o stave sveta prednesie Guterres deň po otvorení zasadnutia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava a ktoré 27. septembra svojimi vystúpeniami uzavrú delegácie Severnej Kórey, Mjanmarska, Guiney a Afganistanu.

 

Možno vás zaujme: Vladimir Putin sa stretol s Baššárom al-Asadom. V čom vidia problém Sýrie?

 

V poradí 76. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa otvára v utorok. Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric informoval, že OSN v súvislosti s pandémiou prijala nevyhnutné hygienické opatrenia: nosenie rúšok všetkými zamestnancami v sídle OSN je povinné, rovnako ako aj hlásenie o očkovaní alebo povinné oznámenie pozitívneho výsledku testov na covid. Časť zamestnancov OSN sa v súvislosti s VZ OSN musela podrobiť povinnému očkovaniu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies