A je po zábave! V bratislavskom Starom meste sa už na „mini vianočných trhoch“ neobčerstvíte

NETKY.SK • 11 December 2020, 10:23 • 2 min
A je po zábave! V bratislavskom Starom meste sa už na „mini vianočných trhoch“ neobčerstvíte

BRATISLAVA – Bratislavská mestská časť Staré mesto zrušila povolenie prevádzkovateľom pojazdných reštaurácii na Hviezdoslavovom námestí. Aj napriek tomu, že išlo iba o ambulantný predaj nápojov a jedla, na jednom mieste sa zhlukovalo príliš veľa ľudí, čo je v súčasnej epidemiologickej situácii neprípustne.

slovakia

left justify in out

Mestská časť Staré mesto sa dostala pod paľbu kritiky potom, čo sa počas uplynulého víkendu zaplnilo Hviezdoslavovo námestie ľuďmi, ktorí si prišli pred SND užiť trochu vianočnej atmosféry.

 

Mestská časť pritom povolila obsadiť verejný priestor tzv. food truckmi na základe toho, že take-away predaj občerstvenia je Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) "povolený a vyslovene odporúčaný".

 

Námestie plné ľudí

Avšak po uplynulom víkende, kedy sa námestie zaplnilo ľuďmi a keďže došlo k ohrozeniu verejného zdravia, museli toto povolenie zrušiť. Zákaz platí od piatka (11. decembra). Informovala o tom starosta Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

 

img

 

"Reagujeme tak aj na odporúčanie hlavného epidemiológa, ale taktiež hlavného hygienika s tým, že spoločné stravovanie na verejnom priestranstve je považované za vysoko rizikové. Preto sme pristúpili k zrušeniu ambulantných predajov," povedala Aufrichtová.

 

Taktiež zdôraznila, že kontroly vykonané RÚVZ neodhalili žiadne porušenie nariadení. "Uvedomujeme si však, že kontrolovať zhromažďovanie ľudí a koncentráciu je nesmierne náročné," zdôraznila Aufrichtová s tým, že pojazdné reštaurácie sa rušia v ten istý deň ako terasy reštaurácií.

 

Prečítajte si tiež: Od piatku si na terase reštaurácie, či kaviarne neposedíme

 

Stánky na Tyršáku zavreli 

Na stranu predsedu vlády Igora Matoviča sa dokonca pridal aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Ten uviedol, že nerozumie tomu, prečo Staré mesto povolilo prevádzku food truckom, keď zakázalo vianočné trhy.

 

"Neviem nájsť logické vysvetlenie, prečo sa to deje a prečo krátkodobý zisk uprednostňujeme pred zdravím. Ak by tam siahala moja kompetencia, nikdy by som to nedovolil," povedal Vallo.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: POZOR: Matovič prezradil, ako bude fungovať tzv. COVID-automat a dokedy bude lockdown

 

Hlavný hygienik SR Ján Mikas pritom už viac krát na spoločnosť apeloval, aby sa vyhli takýmto verejným miestam, pretože predstavuje zvýšené zdravotné riziko, kde sa môže šíriť koronavírus.

 

Od piatka sa zároveň zrušili aj vianočné stánky na Tyršovom nábreží. Tieto však dostali „zelenú“ ešte v októbri, kedy bola epidemiologická situácia oveľa lepšia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies