Regulácia umelej inteligencie je potrebná, musí však vzísť z konsenzu odborníkov

NETKY.SK • 15 Júl 2023, 17:30 • 2 min
Regulácia umelej inteligencie je potrebná, musí však vzísť z konsenzu odborníkov

BRATISLAVA - Nad rizikami umelej inteligencie sa zamýšľajú úradníci aj politici. Aj preto bude umelá inteligencia v EÚ regulovaná zákonom, ktorý je prvým komplexným zákonom o umelej inteligencii na svete. Upozornila na to spoločnosť Enehano s tým, že regulácia je síce potrebná, mala by však byť prijímaná ako široký konsenzus medzi odborníkmi z rôznych oblastí.

slovakia

left justify in out

 "Umelá inteligencia je v súčasnosti jedným z hnacích motorov napredovania vo všetkých oblastiach života. Tak ako každý nový vynález, aj umelá inteligencia môže byť zneužiteľná. Preto je dobré, že sa pracuje na jasnom a riadne definovanom rámci, na základe ktorého sa bude umelá inteligencia využívať," podčiarkol Eduard Gers zo spoločnosti Enehano.

Finálne pravidlá by však podľa neho mali byť výsledkom konsenzu širokej skupiny odborníkov s praktickými skúsenosťami z oblasti práva, informatiky, obchodu, hospodárstva, školstva, zdravotníctva i politiky, jednak preto, aby boli v praxi realizovateľné a aby chránili práva ľudí, ale zároveň, aby nebránili technickému a hospodárskemu pokroku. 

Zavádzanie umelej inteligencie napomáha hospodárstvu, ale otvára aj potenciál na zlepšenie služieb verejnosti. Môže poskytnúť riešenia mnohých výziev aj v zdravotníctve, aj v poľnohospodárstve, má vplyv tiež na uhlíkovú stopu.

Think tank Európskeho parlamentu odhaduje, že umelá inteligencia pomôže znížiť globálne emisie skleníkových plynov o 1,5 % až 4 % a dokonca môže priniesť do roku 2035 rast produktivity práce od 11 % až do 37 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: NPR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies