RECEPT: Naplňte kuchyňu vianočnými vôňami podľa Jamieho Olivera

NETKY.SK • 16 December 2019, 15:38 • 2 min
RECEPT: Naplňte kuchyňu vianočnými vôňami podľa Jamieho Olivera

Nalaďte sa na Vianoce s Jamiem Oliverom. Okrem lásky prechádzajú žalúdkom aj radostné spomienky, preto začnite v kuchyni. V novom programe Jamie a jeho jednoduché a rýchle vianočné jedlá sa dozviete zaujímavé tipy, vďaka ktorým budú vaše jedlá dokonalé.

slovakia

left justify in out

Ako sa Jamie dostal k vareniu

Britský kuchár je dnes už celebritou na poli gastronómie, ešte predtým však musel absolvovať  dlhú cestu naprieč rôznymi gastronomickými zariadeniami. Narodil sa v malej dedinke neďaleko Cambridga a už ako malý pomáhal rodičom v ich reštaurácii v Essexe. Hoci trpí ťažkou dyslexiou a tvrdí, že prvú knihu sa mu podarilo prečítať až v dospelosti, vyštudoval ekonómiu.

 

Potom však nastúpil do londýnskej reštaurácie na pozíciu pekár/cukrár. Reštaurácia mala talianskeho majiteľa, ktorý Jamieho naučil láske k talianskej gastronómii a životnému štýlu. Neskôr sa Jamie posunul na miesto zástupcu šéfkuchára v reštaurácii River Café na brehu Temže, do ktorej raz zavítal štáb britskej BBC. Šarmantný kuchtík sa im mihol v zábere a tak sa vlastne zrodila kuchárska celebrita.

 

 

Pusťte si Jamieho do kuchyne

Jamie Oliver je známy ako sympatický kuchtík, ktorému môžete dát do ruky akékoľvek suroviny a on z nich vyčarí niečo neodolateľné. Hoci medzi jeho najobľúbenejšie suroviny patrí najmä zelenina, bylinky či mäso, dokáže svoju kuchyni naladiť na akýkoľvek kontinent aj udalosť. Presvedčte sa o tom, že stačí len pár ingrediencií na to, aby ste svojej rodine naservírovali to najchutnejšie vianočné menu. Rovnako ako do všedných jedál, aj do tých vianočných totiž Jamie dáva iba päť ingrediencií, aby dokázal, že chuť jeho fantastických pokrmov vôbec nezávisí od nekonečného množstva použitých surovín. K Vianociam však neodmysliteľne patria aj sladké pokrmy, ktoré Jamiemu vôbec nie sú cudzie. Vyskúšajte jeho tradičný anglický puding, ktorý si jednoducho zamilujete.

 

img

 

Vianočný puding podľa Jamieho Olivera

Recept na tento puding má Jamie od svojej milovanej rodinnej priateľky Betty, ktorej trvalo niekoľko rokov, kým ho vypilovala k dokonalosti.

 

Ingrediencie

1 čajová lyžička zmäknutého masla na vymastenie
1 veľké vajce
1150 ml mlieka
400 g sušených hrozienok
100 g sušených brusníc
125 g masti alebo masla
126 g hladkej múky
125 g trstinového práškového cukru
125 g strúhanky
125 g nasekaných sušených datlí
2 polievkové lyžice brandy
3 polievkové lyžice kryštalizovaného zázvoru
1 čajová lyžička mletého zázvoru
Kôra z pomaranča
Štipka soli

 

Postup

Najprv si maslom dôkladne vymastite väčšiu pudingovú misu (aspoň 1,5 l).V inej miske zmiešajte vajce, mlieko a odložte bokom. V ďalšej miske zmiešajte všetky ostatné suroviny a následne pridajte zmes vajec a mlieka. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.


Vzniknutú zmes nalejte do pudingovej misy a prikryte jednou vrstvou papiera na pečenie. Následne prikryte ešte dvoma vrstvami hliníkovej fólie a upevnite po okraji misy hrubším povrázkom. Takto pripravenú misu s pudingovou zmesou vložte do veľkého hrnca s vodou, prikryte pokrievkou a nechajte na slabom plameni zhruba 3 hodiny prehrievať. Pozor, vodu pravidelne kontrolujte, aby nedošlo k varu, misa by mohla prasknúť. Potom z hrnca misu s pudingom vyberte a opatrne preklopte na tanier.

 

Tip na slávnostné servírovanie vianočného pudingu

Na dno panvice nalejte obľúbený alkohol (bourbon, koňak, whisky) a počkajte, kým nad plameňom vzplanie. Následne dejte panvicu nad puding a opatrne ho polejte. Počkajte, až alkohol do pudingu úplne vsiakne. Flambovanie zlepšuje vzhľad aj chuť pokrmov.  

 

img

 

Sledujte na TV Paprika Jamieho, ako to v kuchyni roztáča, od 20. decembra v relácii Jamie a jeho jednoduché a rýchle vianočné jedlá, ale aj v nasledujúcich dňoch v programoch Jamieho Vianoce, Jamie varí doma na Vianoce alebo Jamieho vianočné prípravy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona