Katarína Tomková sa stala novou veľvyslankyňou Slovenska v Brazílii. Jej ambíciou bude aj posilnenie zastupiteľského úradu o miesto ekonomického diplomata

NETKY.SK • 25 Január 2024, 18:01 • 2 min
Katarína Tomková sa stala novou veľvyslankyňou Slovenska v Brazílii. Jej ambíciou bude aj posilnenie zastupiteľského úradu o miesto ekonomického diplomata

BRATISLAVA - Katarína Tomková bude novou veľvyslankyňou Slovenskej republiky v Brazílskej federatívnej republike. Pri svojom rozlúčkovom stretnutí na rezorte diplomacie jej minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár poprial nielen šťastnú cestu, ale najmä napĺňanie jej zamerania, ktoré predložila v rámci svojej prípravy na túto juhoamerickú misiu.

slovakia

left justify in out

Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Brazílii totiž nepokrýva iba tento štát, ale aj ďalšie – Ekvádor, Guayanu, Kolumbiu, Surinam a Venezuelu. „Ide skutočne o náročnú pozíciu, keďže sa venuje významnej časti Latinskej Ameriky,“ povedal minister J. Blanár. „Samotná Brazília je najväčším ekonomickým partnerom Slovenska v Južnej Amerike, ale verím, že sa pani veľvyslankyni podarí prispieť k využitiu celého potenciálu tamojšieho hospodárstva,“ dodal.

 

Vývoz do samotnej Brazílie zo SR zaznamenal v roku 2022 hodnotu 201,1 miliónov eur a dovoz zo Slovenska zaznamenal nárast o 22 % a bol vo výške 106 miliónov. „Mojou ambíciou je okrem iného posilniť zastupiteľský úrad o miesto ekonomického diplomata,“ informovala veľvyslankyňa K. Tomková. Takáto pozícia bola zrušená v roku 2022 a súčasné vedenie ministerstva aktuálne prehodnocuje stav siete ekonomických diplomatov v prioritných oblastiach.

Nová veľvyslankyňa tiež pripomenula, že i ďalšie oblasti medzinárodných vzťahov patria do portfólia jej záujmu. Napríklad Ekvádor bol v júli 2022 zvolený za nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na obdobie rokov 2023-2024, čo je v dnešnej napätej situácii po celom svete veľmi dôležité pôsobisko.

 

Minister v závere ocenil aj prístup brazílskej strany k zahraničnej politike: „Je mi sympatická snaha o formulovanie nezávislých postojov k dôležitým medzinárodno-politickým udalostiam a zdôrazňovanie princípu nezasahovania do vnútorných vecí iných štátov. Presne takto pristupujeme k tomu aj my, keď zdôrazňujeme suverénnu zahraničnú politiku Slovenskej republiky,“ ocenil minister Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies