Rusi vykopávajú mŕtve telá, tvrdí Kyjev. Čo s nimi budú robiť?

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 12:19 • 2 min
Rusi vykopávajú mŕtve telá, tvrdí Kyjev. Čo s nimi budú robiť?

KYJEV/MOSKVA - Mariupoľská mestská rada v piatok oznámila, že ruskí vojaci začínajú vykopávať telá obetí, ktoré v predchádzajúcich týždňoch zakopali na priestranstvách v blízkosti obytných blokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nie je pritom jasné, prečo telá exhumujú, ani čo sa s nimi stane ďalej. Podľa ukrajinských úradov ruská armáda dopravila do mesta 13 mobilných krematórií. Existujú preto obavy, že Rusko chce týmto spôsobom zlikvidovať dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré jeho vojaci spáchali v Mariupole.

 

img

 

„Ale to sa im nepodarí. O početných zločinoch ruskej armády v Mariupole už vie celý svet,“ uvádza vo vyhlásení mestská rada. Ruskí vojaci okrem toho podľa nej bránia Mariupoľčanom, aby v okolí svojich domov pochovávali civilistov, ktorých zabili ruské sily.

 

Ruská armáda tvrdí, že sa jej podarilo získať úplnú kontrolu nad oceliarňou v juhoukrajinskom meste Mariupoľ, ktorú ovládali ukrajinské ozbrojené sily. 

 

Prečítajte si tiež: Rusku sa nepáčia ukrajinské útoky, vyhráža sa odplatou

 

TASR tieto správy prevzala z agentúry DPA a televízie Sky News. Vzhľadom na situáciu v obliehanom Mariupole, o ktorý sa už celé týždne zvádzajú ťažké boje, ich nebolo možno nezávisle overiť.

 

„Útoky ruských ozbrojených síl a jednotiek Doneckej ľudovej republiky v meste Mariupoľ úplne oslobodili Ijličovu oceliareň od ukrajinských nacionalistov,“ vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

 

img

 

Ukrajinská strana toto tvrdenie zatiaľ nepotvrdila. Veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl Serhij Volyna, ktorá v meste kladie vytrvalý odpor voči ruskej presile, pripustil, že situácia obrancov je „kritická“. Podľa neho by obkľúčeným ukrajinským vojakom pomohla len rýchla vojenská operácia, ktorá by prelomila ruskú blokádu alebo prípadné politické riešenie situácie v Mariupole.

 

Ukrajinské jednotky v Mariupole už v pondelok uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju „poslednú bitku“, pretože sú v obkľúčení a dochádza im munícia.

 

img

 

Intenzívne boje v Mariupole sa sústreďujú na okolie metalurgického kombinátu Azovstaľ, v blízkosti ktorého sa nachádza aj Ijličova oceliareň. Rusom tam stále vzdorujú zvyšky 36. brigády námornej pechoty a jednotky špeciálneho určenia Azov.

 

Možno vás zaujme: V Buči našli vyše 400 mŕtvych!

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona