AKTUALIZÁCIA: Maroš Žilinka zakročí v prípade odsúdenia Dušana Kováčika

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 13:34 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Maroš Žilinka zakročí v prípade odsúdenia Dušana Kováčika

BRATISLAVA – Najvyšší súd (NS) SR odsúdil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Súd určil tiež peňažný trest vo výške 100 000 eur.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 18:57 (24. 5. 2022)

 

Dušan Kováčik príde o funkciu prokurátora. Generálny prokurátor Maroš Žilinka ho odvolá z dôvodu právoplatného rozsudku pre úmyselný trestný čin, ako vyplýva zo zákona. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan v súvislosti s utorkovým verdiktom Najvyššieho súdu (NS) SR.

 

img

 

„Služobný pomer prokurátora zanikne odvolaním z funkcie prokurátora dňom, keď bolo prokurátorovi doručené rozhodnutie generálneho prokurátora o odvolaní z funkcie, ak v rozhodnutí o odvolaní z funkcie nie je uvedený neskorší deň. Rozhodnutie generálneho prokurátora o odvolaní z funkcie sa musí doručiť prokurátorovi do vlastných rúk,“ priblížila legislatívu GP SR.

 

Počas trestného stíhania mal Kováčik výkon funkcie prokurátora dočasne pozastavený.

 

 

Aktualizácia 14:40 (24. 5. 2022)

 

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik využije mimoriadne opravné prostriedky voči rozsudku, ktorým ho Najvyšší súd (NS) SR odsúdil na osemročné väzenie. Avizoval to jeho obhajca Erik Magál.

 

img

 

„Tie skutky sa nestali, my to dokážeme, v podstate toto konanie pre nás nekončí a ideme ďalej,“ povedal po vyhlásení rozsudku. Verí, že sa podarí dokázať Kováčikovu nevinu. Rozhodnutie NS má podľa neho množstvo nedostatkov. „My vieme, že máme pravdu, musíme ísť ďalej v opravných prostriedkoch, až kým nám dá súd za pravdu,“ dodal.

 

img

 

Kováčik podľa rozsudku zobral úplatok 50 000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.

 

Prečítajte si tiež: NAKA obvinila poslanca Suju a ešte jednu osobu

 

K prípadu sa už vyjadril na sociálnej sieti predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). „Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je zločinec,“ uviedol. Poukázal na to, že Kováčik spolupracoval s mafiou, nechal sa ňou podplácať. „Takýto hlboký morálny úpadok nebol len jeho osobným zlyhaním, ale aj symptómom režimu pod vedením strany Smer-SD,“ dodal predseda vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies