Register voľných kapacít v školách pre žiakov z Ukrajiny je spustený

NETKY.SK • 29 Marec 2022, 14:04 • 2 min
Register voľných kapacít v školách pre žiakov z Ukrajiny je spustený

BRATISLAVA – Ľahší nástup pre deti, žiakov a študentov z Ukrajiny do škôl. To je cieľ registra voľných miest na školách, ktorý pripravil rezort školstva.

slovakia

left justify in out

Register sa nachádza na webovej stránke ministerstva a k dispozícii je aj jeho ukrajinská mutácia. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Rovnako sa na stránke ministerstva môžu zaregistrovať slovenskí, ale aj ukrajinskí občania, ktorí majú v súvislosti s vlnou utečencov záujem pomôcť školám. Potrebné je uviesť svoju kvalifikáciu.

 

Školy môžu v registri dobrovoľne zverejniť svoje voľné kapacity pre ukrajinské deti. Naďalej však platí, že rodičia môžu ísť priamo do preferovanej školy a zistiť, či je v nej voľná kapacita pre ich dieťa a požiadať o zaradenie žiaka. Rodičia utekajúci pred vojnou z Ukrajiny kontaktujú priamo školy, na ktorých chcú, aby sa ich dieťa vzdelávalo. Aby im rezort školstva uľahčil proces hľadania školy s voľnými miestami, vytvoril na webovom sídle v záložke Situácia na Ukrajine zoznam, do ktorého školy nahlasujú, akú majú kapacitu na prijatie nových žiakov.

 

img

 

V prvej časti je zverejnená mapa, v ktorej sú vyznačené voľné kapacity v materských, základných a stredných školách na Slovensku spolu s kontaktnými údajmi, ktoré môžu využiť ukrajinskí rodičia. Po vybavení dočasného útočiska môžu utečenci z Ukrajiny priamo kontaktovať školy a začať u nás študovať. „Tieto informácie o voľných kapacitách v školách sú orientačné, preto je potrebné kontaktovať príslušnú školu, aby to potvrdila,“ upresnil minister školstva Branislav Gröhling.

 

V druhej časti je zverejnený register pre materské, základné a stredné školy. Vyplnením dotazníka sa školy zaradia do siete škôl, ktoré majú kapacitu na umiestnenie detí a žiakov z Ukrajiny. Rodičom sa tak uľahčí proces hľadania škôl, ako aj proces začlenenia mnohých detí. „K dnešnému dňu sa prihlásilo 24 škôl, ktoré vedia poskytnúť 588 miest a ďalšie školy postupne pribúdajú,“ doplnil minister. V prípade, že učiteľ z Ukrajiny hľadá pracovné miesto, vyplní online formulár. Doposiaľ sa zaregistrovalo 16 ľudí.

 

Možno vás zaujme: Ako dopadne odvolávanie Romana Mikulca? Sme rodina a SaS vyložili karty na stôl!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies