Daniel Lipšic: Niektoré veci a niektorých ľudí si nie je možné kúpiť. Ani spravodlivosť, ani mňa!

NETKY.SK • 6 September 2021, 08:37 • 2 min
Daniel Lipšic: Niektoré veci  a niektorých ľudí si nie je možné kúpiť. Ani spravodlivosť, ani mňa!

Lipšicovi je ľúto, že zásahom generálneho prokurátora, ktorý zrušil uznesenie o vznesení obvinenia, nebude môcť o dôvodnosti trestného stíhania Jaroslava Haščáka rozhodnúť 5-členný dovolací senát trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Jeho rozhodnutie očakávali vo veľmi krátkej dobe.

slovakia

left justify in out

"Obhajoba oligarchov, trestne stíhaných pod dozorom prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, má právo zavádzať a klamať. Je to výlučne vecou „taktiky“ obhajoby. Je však poľutovaniahodné, ak zavádzajúce a dokázateľne nepravdivé tvrdenia obhajoby niektorých oligarchov začínajú preberať aj niektorí verejní činitelia," napísal na sociálnej sieti.

 

img

 

Prečítajte si: Daniel Lipšic: Boj za spravodlivosť nebude nikdy ľahký

 

Lipšic pôsobil od roku 2016 do roku 2021 v jednej z najväčších medzinárodných advokátskych kancelárii, od roku 2019 ako jej partner. "Jedným z klientov tejto advokátskej kancelárie boli dlhodobo aj niektoré spoločnosti z portfólia finančnej skupiny Penta (najmä banky). V roku 2017 alebo 2018 bola táto advokátska kancelária oslovená spoločnosťou Mecom v súvislosti so zastupovaním tejto spoločnosti ako poškodeného v konaní vedenom na NAKA pre obzvlášť závažný zločin vydierania. Okrem toho sme boli oslovení aj s požiadavkou vypracovania analýz pre túto spoločnosť z oblasti európskeho práva."

 

Spoločnosť Mecom podľa neho uzatvorila s ich advokátskou kanceláriou zmluvu o poskytovaní právnych služieb s mesačnou paušálnou odmenou. Výška tejto paušálnej odmeny bola priemernou paušálnou odmenou viacerých klientov firmy v trestnoprávnej oblasti. Zmluva bola podpísaná v mene ich advokátskej firmy jej managing partnerom.

 

Podobný článok: AKTUALIZÁCIA: Politici reagovali na Žilinkovu kritiku!

 

"Ja som sa nijako nepodieľal na určení výšky paušálnej odmeny (v tom čase som nebol ani partnerom firmy). Jedným z kontaktných advokátov (pre trestnú oblasť) som bol uvedený aj ja, keďže som vo firme, ktorá mala v tom čase 25 právnikov, viedol trestnoprávny tím. Zo spoločnosti Mecom, ani z inej spoločnosti z portfólia finančnej skupiny Penta, som nikdy nemal žiaden priamy príjem (čo sa dá ľahko overiť prostredníctvom bankových prevodov). Nikdy. Ak teda Jaroslav Haščák vo svojich obhajobných vyjadreniach spomína odmenu pre JUDr. Daniela Lipšica, tak preukázateľne klame."

 

V roku 2020, čo bol Lipšicov posledný rok v advokácii, príjem zo zastupovania spoločnosti Mecom (v trestnej oblasti) tvoril približne 2-3 % z celkového objemu trestnoprávnej agendy firmy, ktorej trestnoprávny tím Lipšic viedol.

 

Prečítajte si: Exšéf SIS Pčolinský po prepustení na slobodu potvrdil, že bol umlčaný!

 

"Na pravidelnej báze sme finalizovali všetky podania primárnej advokátskej kancelárie z Digital Parku, nazerali do spisu (o čom existujú v spise úradné záznamy), a robili analýzu dôkaznej situácie. Opakovane nám spoločnosť Mecom, a jej generálny riaditeľ deklarovala spokojnosť s kvalitou nášho právneho zastupovania."

 

Súčasné obhajobné tvrdenie Jaroslava Haščáka, že v roku 2017 vybral pre spoločnosť Mecom v trestnom konaní právne zastupovanie advokátskej firmy, v ktorej Lipšic v tom čase pôsobil, z dôvodu jeho špecifických skúseností z predchádzajúceho pôsobenia v politike, považuje za absurdné.

 

"V roku 2017 som bol na základe trestného oznámenia Mariána Kočnera a Privatbanky trestne stíhaným advokátom a zrejme nebol na Slovensku advokát, ktorý bol vtedajšou vládnou garnitúrou viac nenávidený. Ak by si ktorákoľvek obchodná spoločnosť za tejto vládnej garnitúry, ktorá umožnila svojim oligarchom ovládnuť orgány činné v trestnom konaní, vybrala moje právne služby z dôvodu mojich politických skúseností, tak by jej predstavitelia boli zrelí na vyšetrenie duševného stavu. Ešte raz opakujem, obhajoba vo veci J. Haščák/Ľ. Arpáš/D. Arpášová samozrejme môže produkovať rôzne absurdné a nepravdivé argumenty, je však smutné, ak ich začnú nekriticky preberať, a nie je to len tento prípad, aj niektorí verejní činitelia."

 

Možno vás zaujme: Kamenický odporučil Matovičovi, aby si nechal ochranku s obrneným autom!


Vo svojich rozsiahlych obhajobných podaniach Jaroslav Haščák spomína aj analýzu advokátskej kancelárie, v ktorej Lipšic pôsobil, k použiteľnosti zvukových nahrávok z kauzy Gorila. Túto analýzu spracovali podľa Lipšica jeho bývalí kolegovia potom, ako bola pri domovej prehliadke u Mariána Kočnera zaistená zvuková nahrávka z kauzy Gorila.

 

img


"Verejne týmto vyzývam Jaroslava Haščáka, aby túto právnu analýzu zverejnil. Jej obsah totiž dokazuje, že aj napriek skutočnosti, že spoločnosti v portfóliu finančnej skupiny Penta boli klientmi advokátskej kancelárie, v ktorej som v minulosti pôsobil, naše analýzy odrážali naše vlastné, a nikým neovplyvniteľné, právne názory."

 

Lipšic tvrdí, že si ich nikto nemohol kúpiť. Ani v roku 2018, kedy im Jaroslav Haščák ponúkol za zastupovanie v kauze Gorila rádovo vyššiu sumu, ako v prípade spoločnosti Mecom. "Jednoducho, niektoré veci a niektorých ľudí si nie je možné kúpiť. Ani spravodlivosť, ani mňa a mojich (bývalých či súčasných) kolegov."


Dôkazom toho je podľa neho aj skutočnosť, že po nástupe do funkcie špeciálneho prokurátora podal podnet na podanie dovolania vo veci prepustenia z väzby Jaroslava Haščáka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies