REPORTÁŽ: Šéfom Sociálnej poisťovne bude bývalý viceprimátor Bratislavy

NETKY.SK • 9 September 2020, 17:06 • 2 min
REPORTÁŽ: Šéfom Sociálnej poisťovne bude bývalý viceprimátor Bratislavy

Novým generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne (SP) sa po odvolaní Ľubomíra Vážneho stane Juraj Káčer, bývalý viceprimátor Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce, aby z poisťovne bývalý viceprimátor urobil modernú proklientsky orientovanú inštitúciu.

 

Nový riaditeľ pripomenul, že v novej funkcii sa nechce riadiť politikou či emóciami, ale faktami. Krajniak je presvedčený, že na odvolanie Vážneho boli splnené dôvody.

 

 

Podhodnotené výdavky

Za najdôležitejší dôvod odvolania Krajniak považuje porušovanie zákona o finančnej kontrole. "Niekoľkokrát sa stalo, že do parlamentu išiel návrh rozpočtu SP s výdavkami, o ktorých doterajší riaditeľ vedel, že sú podhodnotené. Tretím dôvodom je, že je zadokumentovaných viacero prípadov, keď SP nevydávala v prípade súbehu otcovskej dovolenky a pracovného pomeru rozhodnutie o tom, že takýto nárok zamieta, ale poslala iba oznámenie,“ povedal Krajniak.

 

Mal priestor

Dodal, že žiadatelia sa museli súdiť horším spôsobom, pretože nemali správne rozhodnutie. Následne sa to podľa neho ex post upravovalo. Vláda sa v návrhu na odvolanie Vážneho opiera aj o rozhodnutie Ústavného súdu SR z minulosti, keď bol odvolaný Dušan Muňko. "Pán Vážny dostal priestor na vyjadrenie, aj ho využil, a vláda dostala aj stanovisko pána Vážneho, aby mohla zvážiť, či sú dôvody na odvolanie dostatočné. Vláda sa rozhodla, že áno," zdôraznil minister. Odvolanie Vážneho kritizoval šéf strany SMER-SD Robert Fico.

 

 

Chce modernizáciu

SP by sa mala podľa neho zmodernizovať. "Očakávam, že bude zodpovedať štandardom, v akých v 21. storočí fungujeme. SP by mala byť modernou inštitúciou a pán Káčer je pre mňa manažérom, ktorý na každom svojom doterajšom pôsobisku ukázal, že v priebehu veľmi krátkeho času dokázal nastaviť inštitúcie na nové fungovanie, a toto od neho očakávam aj v SP," vysvetlil šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

 

Skončiť zaostávanie

Do dvoch rokov by mal vyriešiť problém so zaostávaním napr. pri vyplácaní dávok. "V SP je 47 rôznych informačných systémov a pokiaľ tento problém nevyriešime, SP nebude vedieť pomáhať klientom rýchlejšie a užívateľsky komfortnejšie," je presvedčený nominant hnutia Sme rodina.

 

 

Káčer sa nazdáva, že SP je v súčasnosti v zlom období. "Na jednej strane klesá výber poistného, na druhej strane je tlak na výplatu dávok. Nemám čarovný prútik, 'zajtra' nebude všetko inak, ale môžem sľúbiť, že sa do svojej funkcie naplno pustím a budem sa snažiť, aby v krátkom čase bolo vidno aj výsledky," vysvetlil Káčer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies