Nemci zjedia takmer 10 kilogramov čokolády na osobu za rok

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 19:30 • 2 min
Nemci zjedia takmer 10 kilogramov čokolády na osobu za rok

BONN - Čokoláda patrí v Nemecku medzi obľúbené pochúťky. Aj napriek vysokej inflácii a slabej ekonomike nemeckí výrobcovia čokolády vlani zvýšili svoju produkciu o 1,7 % na 1,2 milióna ton. Uviedlo to v utorok nemecké združenie cukrárenského priemyslu (BDSI) so sídlom v Bonne.

slovakia

left justify in out

Spotreba čokolády na obyvateľa v Nemecku minulý rok mierne vzrástla na odhadom 9,56 kilogramu. Očakáva sa, že počas Veľkej noci skonzumuje každý obyvateľ krajiny viac ako jedného čokoládového zajačika. Firmy v odvetví preto vyrobili 108 miliónov čokoládových zajačikov určených na predaj v Nemecku. Ale ani cukrárskemu priemyslu sa nevyhol rast cien energií a vstupných surovín. To sa premietlo do cien čokoládových výrobkov v Nemecku, ktoré stúpli rýchlejšie ako výroba, a to o 4,5 %.

 

img

 

Výrazne vzrástol aj export. Debaty o zdravej strave neovplyvnili chuť obyvateľov krajiny na čokoládu. Na začiatku 80. rokov minulého storočia bol odhad spotreby na osobu podstatne nižší, a to 6,5 kilogramu. Podľa hovorkyne BDSI by sa tieto čísla mali interpretovať opatrne, pretože definície čokoládových výrobkov sa za uplynulé desaťročia zmenili. Uviedla tiež, že v Nemecku zostáva obľúbenou mliečna čokoláda napriek tomu, že mnohí výrobcovia rozširujú svoj sortiment o horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Na trhu sa čoraz viac ponúkajú aj vegánske varianty a produkty s použitím kakaa zo špecifických krajín pôvodu, ako Ekvádor alebo Peru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies