Americké letecké spoločnosti žiadajú Bidenovu administratívu, aby zablokovala ďalšie lety do Číny

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 20:00 • 2 min
Americké letecké spoločnosti žiadajú Bidenovu administratívu, aby zablokovala ďalšie lety do Číny

WASHINGTON - Americký letecký priemysel požiadal Bidenovu administratívu, aby pozastavila schvaľovanie ďalších letov do a z Číny, pričom uviedla, že „existujúca škodlivá politika narúšajúca hospodársku súťaž“ poškodzuje americké letecké spoločnosti a zamestnancov.

slovakia

left justify in out

"Konkurenčná nevýhoda je škodlivá pre približne 315 000 pracovníkov zamestnaných americkými osobnými leteckými spoločnosťami, ktoré obsluhujú Čínu," uvádza sa vo štvrtok zverejnenom liste adresovanom ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi a ministrovi dopravy Petovi Buttigiegovi.

List podpísala priemyselná lobistická skupina Airlines for America – ktorej členmi sú American Airlines (AAL), Delta (DAL) a United (UAL) – a ďalšie odborové zväzy zastupujúce pracovníkov v letectve, vrátane Air Line Pilots Association.

„Ak sa umožní, aby rast čínskeho leteckého trhu pokračoval nekontrolovane a bez obáv o rovnosť prístupu na trh, lety budú naďalej prenechané čínskym dopravcom na úkor amerických pracovníkov a podnikov,“ uvádza sa ďalej v liste.

Vo februári Washington uviedol, že umožní čínskym leteckým spoločnostiam ďalej zvyšovať svoje priame lety pre cestujúcich do Spojených štátov v snahe postupne obnoviť letecké služby, ktoré postihla pandémia Covid-19.

Čínski dopravcovia dostali od amerických úradov súhlas na uskutočnenie 50 týždenných spiatočných letov do a zo Spojených štátov amerických, čo je nárast z 35 od 31. marca. Zvýšený počet je však stále len zlomkom z viac ako 150 týždenných spiatočných ciest povolených každou stranou pred zavedením obrubníkov začiatkom roka 2020.

Americkí dopravcovia v liste uviedli, že Čína zaviedla prísne obmedzenia prístupu na trh počas pandémie a zaviedla náročné pravidlá ovplyvňujúce prevádzku, zákazníkov a zaobchádzanie s posádkou amerických leteckých spoločností.

„Protikonkurenčná nevýhoda“ Číny sa zhoršila v roku 2022, píše sa v liste, keď letecké spoločnosti tejto ázijskej krajiny pokračovali v prístupe k ruskému vzdušnému priestoru, zatiaľ čo americkí dopravcovia ho prestali využívať v dôsledku invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári toho istého roku.

Vyhýbanie sa ruskému vzdušnému priestoru zvyšuje čas a náklady na lety.

"Tieto kroky preukázali jasnú potrebu, aby vláda USA zaviedla politiku, ktorá chráni amerických leteckých pracovníkov, priemysel a cestujúcich v leteckej doprave," uvádza sa v správe.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že zvýšenie priamych letov bolo„dosiahnutým konsenzom“, keď sa čínsky vodca Si Ťin-pching a americký prezident Joe Biden v novembri stretli v San Franciscu.

" [Posilnenie letov] pomôže obom národom posilniť výmenu a zlepšiť vzájomné porozumenie," dodalo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Diksha Madhok, Foto: NPR / AP / Susan Walsh
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies