Nový koronavírusový test má výsledok do piatich minút

NETKY.SK • 16 Október 2020, 11:56 • 2 min
Nový koronavírusový test má výsledok do piatich minút

Vedci z britskej Oxfordskej univerzity vyvinuli rýchlotest na Covid-19, ktorý je schopný identifikovať koronavírus do piatich minút. Uplatnenie môže nájsť na letiskách či vo firmách, uviedla agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zariadenie je schopné odhaliť koronavírus a odlíšiť ho od ďalších vírusov s vysokou presnosťou, uvádzajú vedci v predbežnej štúdii. 

 

"Naša metóda rýchlo odhaľuje nedotknuté častice vírusu," vysvetlil profesor Achilles Kapanidis z Oxfordskej univerzity s tým, že test bude "jednoduchý, extrémne rýchly a lacný".

 

Univerzita dúfa, že začne prípravu na výrobu testovacieho zariadenia začiatkom roku 2021 a že získa potrebné povolenia šesť mesiacov potom.

 

 

Rýchle testy na antigény sú podľa Reuters považované za kľúč k masovému testovaniu a znovuotvorenie ekonomiky v čase pretrvávajúcej prítomnosti nákazy v populácii. Tie, ktoré sa používajú už teraz, sú rýchlejšie a lacnejšie, ale aj menej presné ako najviac rozšírené molekulárne PCR testy.

 

Siemens Healthineers, zdravotnícka divízia nemeckej priemyselnej skupiny Siemens, v stredu oznámila, že v Európe sa začína distribuovať rýchlotestami na prítomnosť koronavírusu. Súčasne ale varovala, že môže mať ťažkosti uspokojiť nárast dopytu.

 

Hoci bude test vedcov z Oxfordu k dispozícii až budúci rok, mohol by pomôcť v boji s pandémiou v nasledujúcej zime. Zdravotní experti upozorňujú, že svet sa bude potýkať s koronavírusom aj po vývoji potenciálnej vakcíny.

 

"Hlboké obavy pred nadchádzajúcou zimou máme z nepredvídateľných vplyvov spoločného obehu vírusu SARS-CoV-2 a ďalších sezónnych respiračných vírusov," poznamenala Nicole Robbová z lekárskej školy vo Warwicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies