Ravasz chce, aby rómske deti chodili do normálnych, nie špeciálnych základných škôl

NETKY.SK • 22 Február 2017, 14:28 • 2 min
Ravasz chce, aby rómske deti chodili do normálnych, nie špeciálnych základných škôl

BRATISLAVA – Ak by sa naplnili akčné plány na integráciu Rómov, ktoré dnes odobrila vláda, mali by sme ich deti chodiace do škôlok, potom do základných škôl, a nie špeciálnych, a následne možno až do stredných škôl. Takisto by sme mali aj menej dlhodobo nezamestnaných či viac zdravotných osvetárov v komunitách.

slovakia

left justify in out

Takto dnes na rokovaní vlády predstavil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz ciele akčných plánov, ktoré sa venujú oblastiam vzdelávania, zamestnanosti, zdravia, bývania a finančného začlenenia. Na opatrenia by malo ísť dokopy vyše 300 miliónov, z toho 170 miliónov by podľa dokumentu malo ísť do oblasti vzdelávania.

Novinkou je podľa Ravasza oblasť finančnej gramotnosti. „Darmo robíme projekty v osadách na zlepšenie finančnej situácie tejto skupiny, keď napokon sa tie peniaze dostanú k úžerníkom a podobne,“ vysvetlil splnomocnenec. Ako dodal, vo vládou schválnom dokumente je vyše 70 konkrétnych opatrení. Minister vnútra Robert Kaliňák pre médiá povedal, že ciele akčných plánov sú veľmi dobré, ambiciózne, realistické, a sú tam aj ciele, ktoré sú merateľné, kvantifikovateľné a odpočítavateľné.

Ako sa konštatuje v dokumente v oblasti vzdelávania, rozdiely medzi majoritou a rómskou populáciou sú priepastné. Dôvody slabších vzdelávacích výsledkov, vyššej miery neúspechu v škole, nepokračovania v štúdiu vyplývajú nielen z nízkej úrovne vzdelania a nepriaznivej socioekonomickej situácie príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity (MRK), ale aj z nedostatočnej pripravenosti systému reagovať na sociálne znevýhodnenie, vytvárať inkluzívne vzdelávacie prostredie a zohľadňovať kultúrne špecifiká aj individuálne potreby detí.

Globálnym cieľom je znížiť rozdiely vo vzdelanostnej úrovni Rómov oproti priemeru zlepšením prístupu detí z marginalizovaných rómskych komunít či žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (SZP) ku kvalitnému vzdelaniu na všetkých vzdelávacích stupňoch. K tomuto cieľu má dopomôcť sedem čiastkových cieľov. Ide napríklad o zvýšenie počtu škôl vyučujúcich rómsky jazyk a reálie, či zvýšenie podielu žiakov z MRK v bežných triedach na základných školách. Ďalšie ciele majú zabezpečiť, aby všetky deti z MRK a žiaci zo SZP získali nižšie stredné odborné vzdelanie, skvalitnil sa výchovno-vzdelávací proces pri vzdelávaní žiakov z MRK/SZP a zlepšili sa výsledky základných škôl so zastúpením žiakov z MRK/SZP na úroveň celoslovenského priemeru.

Dokument takisto pripomína, že vo vekovej kategórii 20 až 64-ročných má najvyššie dosiahnuté stredné vzdelanie 75 percent majoritnej populácie, no len 18 percent rómskej. Viac ako 18 percent Rómov nedokončí povinnú školskú dochádzku. Okrem podporných a proinkluzívnych je zároveň podľa materiálu nevyhnutné predchádzať neodôvodnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych škôl a taktiež vytvárať podmienky na ich vzdelávanie sa aj v materinskom jazyku.

Aktualizovaný akčný plán v oblasti vzdelávania vyčísľuje aj finančné nároky na plnenie jednotlivých opatrení, ide o viac ako 170 miliónov eur. Z toho financovanie bude zabezpečené kombináciou zdrojov zo Štátneho rozpočtu SR a z Operačného programu Ľudské zdroje, prípadne spolufinancovaním konečných prijímateľov na obdobie rokov 2016 - 2018 v sume viac ako 95 miliónov eur. Spolufinancovanie prijímateľmi sa odhaduje na približne 3,5 milióna eur. Predpokladaný dopad na štátny rozpočet je 71 292 940 eur.

V oblasti zamestnanosti je hlavným cieľom znížiť rozdiel v miere zamestnanosti Rómov v porovnaní s priemerom v SR s dôrazom na využívanie opatrení aktívnej politiky trhu práce, prepojenia odbornej prípravy a vzdelávania s trhom práce, podpory nediskriminačného prístupu a uplatňovania dočasných vyrovnávacích opatrení v praxi. V oblasti zdravia je globálnym cieľom znížiť rozdiely v zdravotnom stave medzi Rómami a väčšinovou populáciou najmä zlepšením prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, k ochrane a podpore dobrého zdravia a prevencii chorôb, podporou zdravého životného štýlu a zlepšovaním životných podmienok.

 

Legislatívnou a analytickou podporou a konkrétnymi aktivitami chce ďalší globálny cieľ znížiť rozdiely v dostupnosti bývania a základnej infraštruktúrnej vybavenosti medzi priemerom populácie v SR a Rómami a podporovať odstraňovanie ich rezidenčnej segregácie. Pokiaľ ide o finančné začlenenie, cieľom je Podporiť finančnú inklúziu MRK prostredníctvom zvýšenia finančnej gramotnosti, zlepšenia prístupu k finančným službám, ochrany pred činnosťou úžerníkov a nelegálnymi praktikami úverových spoločností a sprístupnenia nástrojov oddlžovania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies