REPORTÁŽ: Smer-SD porozprával nevídaný a šokujúci príbeh

NETKY.SK • 10 Január 2022, 14:40 • 2 min
REPORTÁŽ: Smer-SD porozprával nevídaný a šokujúci príbeh

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico potvrdil, že zrušili obvinenie z podnecovania. Potvrdil to na pondelkovom brífingu s tým, že ho o tom informoval jeho právny zástupca. Ďalej porozprával o nezákonnom väznení jedného z aktérov kauzy Dobytkár.

slovakia

left justify in out

„Už viac ako rok upozorňujeme na porušovanie základných ľudských práv," uviedol Fico hneď na začiatku TB.

 

img

 

„Už nemôžeme hovoriť o individuálnych zlyhaniach... ale o systéme zneužívania trestného práva a zneužívania postavenia obvinených osôb... Došli sme k neuveriteľnému záveru. V roku 2021 Ústavný súd vydal 13 rozhodnutí, v ktorých konštatoval porušenie základných ľudských práv, predovšetkým u osôb vo výkone väzby..."

 

Fico podotkol, že keby to bol 1, 2 alebo 3 prípady, dá sa to akceptovať. „Ale ak v 13 prípadoch konštatuje ÚS, že sudcovia porušujú základné ľudské práva, tak niečo nie je v poriadku," dodal Fico.

 

Fico podal v roku 2021 niekoľko návrhov na vykonanie disciplinárneho konania v prípade sudcov. Napríklad prípad sudcu Klimenta, ktorý bol však odmietnutý, lebo ministerka Kolíková sa podľa neho postavila na jeho stranu.

 

img

 

„Predsa platí, že súdy poznajú právo. Nemôžeme pri najvyššom súde rešpektovať, že tie isté mená sa opakovane dopúšťajú porušovania ľudských práv."

 

„Máme na stole jeden šokujúci prípad," povedal Fico. Tento obvinený podľa Fica obdržal rozhodnutie súdu, že jeho práva boli hrubo porušené. „V podstate sedí vo väzbe bez akéhokoľvek právoplatného rozhodnutia."

 

Prípad Norberta Bödöra

 

Za pretrvávajúcim väzobným stíhaním Norberta Bödöra vidí Fico snahu o likvidáciu opozície a osoby s ňou spojenú.

 

img

 

Smer-SD dlhšiu dobu poukazuje na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý skonštatoval, že Najvyšší súd (NS) SR porušil základné právo Norberta Bödöra, a to uznesením, ktoré sa týkalo predĺženia jeho väzby.

 

Fico už dávnejšie spomenul, že za pretrvávajúcim väzobným stíhaním Norberta Bödöra vidí snahu o likvidáciu opozície a osoby s ňou spojenú. NS SR 23. marca zamietol sťažnosť Norberta Bödöra voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a predĺžil mu väzbu do 1. septembra 2021.

 

Norbert Bödör sa na ÚS SR sťažoval aj na uznesenie NS zo 16. júna, ktorým súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a tiež žiadosť o nahradenie väzby. Fico kritizoval aj rozhodnutie ŠTS, ktorým súd neprepustil obvineného podnikateľa z väzby.

 

„Na Bödöra  bola podaná obžaloba v ktorej v 99% nie je uvedené ani jeho meno, ani spôsob, ako mal spáchať tieto činy, svedčí proti nemu jeden svedok, ktorý výpoveď dopĺňal a na základe doplnenia mena níšho klienta sa dostal na slobodu. Médiá z neho vytvorili symbol zla a korupcie. Na druhej strane tu máme sudcov najvyššieho súdu, ktorí majú byť garantom práv v SR, o ktorých súd povedal, že bez právneho titulu obmedzili slobodu nášho klienta. Ten je teda vo väzbe nezákonne  a bezdôvodne," vysvetlil jeden z jeho obhajcov.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Fico zorganizuje petíciu týkajúcu sa amerických vojsk. Hlas-SD však na to nevidí dôvod

 

Spomenuli aj generálneho prokurátora. „Dnes ho médiá lynčujú a robia z neho ruského agenta. Nikto sa dodnes neopýtal sudcov NS, prečo porušujú zákon a práva. Riešime tu hlúposti. Pýtajte sa podstatné otázky. Bez médií to ďalej nepôjde."  

 

„Už pred Vianocami mal senát nález ÚS, od 23. 12. vedeli, že budú musieť opätovne rozhodnúť, dobre vedeli že musia Bödöra pustiť von. Oznámili, že 4. 1. bude neverejné zasadnutie. Hodinu pred neverejným zasadnutím poslali mail, lebo 2 sudcovia podali námietku... Náhodným výborom bol vybraný iný senát – 2T. Opätovne sa posťažoval ďalší sudca... A Norbert Bödör stále sedí vo väzbe. Nech mi niekto povie, prečo to neurobili 23. 12.? Lebo zistili, že musia Bödöra pustiť, naplašili sa a ušli. Teraz budeme čakať... Veď to je neakceptovateľné," povedal Fico. Rok 2021 musí byť podľa Fica preskúmaný, či išlo o systémové zlyhanie.

 

 

Prípad Roberta Fica

 

Policajti ešte 16. decembra 2021 predviedli na policajnú stanicu v hlavnom meste šéfa Smeru-SD a vzniesli mu obvinenie pre trestný čin podnecovania. Fico po odchode z polície vyhlásil, že ide o zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), jeho poradcu Jaroslava Spišiaka a dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana.

 

Fico bol na začiatku protestu v Bratislave zadržaný políciou, obvinili ho z trestného činu. Dôvod obvinenia bol podľa Fica vymyslený. Hamran následne na tlačovej besede uviedol, že Fico bol stíhaný za to, že vyzval, aby sa hromadne porušovala dôležitá povinnosť, ktorou je zákaz vychádzania.

 

„Dnes mi telefonoval, že obvinenie aj začatie trestného stíhania bolo zrušené. Ak to tak je, tak to len potvrdzuje hrubý zámer, výmysel od Hamrana, ministra Mikulca a ďalších zmariť mi prítomnosť na proteste,“ povedal Fico.

 

Prečítajte si: VIDEO: Robert Fico kritizuje väznenie Norberta Bödöra

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies