Česi skupujú Amazonský prales: Chcú zachrániť, čo sa dá

NETKY.SK • 14 Február 2019, 13:17 • 2 min
Česi skupujú Amazonský prales: Chcú zachrániť, čo sa dá

Naši západní susedia začali vo veľkom bojovať proti odlesňovaniu. Po kúskoch si kupujú Amazonský prales.

slovakia

left justify in out

Pralesy sú pľúcami našej Zeme. To nás učili už v materskej škole. Žiaľ, nastala „nová doba“ a nad to všetko sa postavila ziskuchtivosť ľudí. Práve preto sa rozsiahle časti svetových pralesov odlesňujú na úkor výstavby, prípadne pestovania úžitkových rastlín. O svoj životný priestor tak prichádzajú mnohé vzácne druhy živočíchov. A nielen tie...

 

img

 

Situácia vo svete začína byť naozaj alarmujúca. V dobe, kedy by sme sa mali všemožne snažiť o zachovanie prirodzenosti životného prostredia sa deje opak. Klimatickým zmenám tým bežíme v ústrety. No aj v tejto poľutovaniahodnej situácii sa nájdu jednotlivci, ktorí idú „proti prúdu“ a dobrovoľne sa púšťajú do ťažkého boja so silnými spoločnosťami.

 

Mnohí Česi sa prostredníctvom neziskovej organizácie Forest.ink zapojili do ochrany Amazonského pralesa tak, že postupne od miestnych odkupujú jeho jednotlivé časti. Aktuálne je tak vo vlastníctve Čechov približne 100 hektárov tropického raja. Toto číslo by malo rásť.

 

img

 

Pomerne odvážna iniciatíva je zatiaľ celkom úspešná. Nakoľko európsky záujemcovia o pôdu v Amazónii ponúkajú jej vlastníkom takmer rovnaké ceny, ako firmy plánujúce ťažbu, dohodám sa darí. Verme, že tento trend bude pokračovať a z prírodného pokladu, akým je práve toto miesto, sa podarí zachovať čo najviac.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies