Slovak Digital: „Slovákov čakajú problémy s občianskymi preukazmi." Ministerstvo vnútra sa bráni

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 14:39 • 2 min
Slovak Digital: „Slovákov čakajú problémy s občianskymi preukazmi." Ministerstvo vnútra sa bráni

BRATISLAVA - Všetci, ktorým bol vydaný do júna 2021, budú môcť cez eID vytvárať kvalifikovaný elektronický podpis iba do konca roka 2022.

slovakia

left justify in out

Občianske združenie Slovensko.Digital upozornilo na to, že všetci, ktorým bol vydaný do júna 2021, budú môcť cez eID vytvárať kvalifikovaný elektronický podpis iba do konca roka 2022. Združenie dodáva, že na konci roka budú na týchto “starších” eID certifikáty pre elektronický podpis automaticky zneplatnené.

 

Zástupcovia združenia taktiež kritizujú Ministerstvo vnútra SR za to, že ako vydavateľ občianskych preukazov, nekomunikuje s občanmi o tejto téme viac. Nám sa podarilo získať aj stanovisko rezortu Romana Mikulca. 

 

Prečítajte si aj: Rusko nemá odvahu priznať porážku na Ukrajine, vyhlásil Zelenskyj

 

obrazok

 

 

 Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Očakáva, že koncom roka vznikne pre túto situáciu ťažko zvládnuteľný dopyt, ba priam až nával.

 

 „Na Slovensku sa totiž za pol roka vydá spolu asi 250-tisíc občianskych preukazov, pre riešenie tohto problému by bolo teda treba kapacitu zvýšiť zhruba na dvojnásobok,“ uviedol.

 

Nutnosť zrušiť platnosť certifikátov na “starších” občianskych preukazoch podľa občianskeho združenia nie je spôsobená chybou slovenských úradov – vyplýva z konca platnosti bezpečnostnej certifikácie čipu, ktorý je v nich osadený.

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Súd nariadil prevádzkovateľom elektrárne Fukušima zaplatiť miliardové odškodné

 

img

 

Vyjadrenie ministerstva

 

Rezort ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) hovorí, že len približne 30 000 držiteľov občianskych preukazov s certifikátmi pre e-podpis vydanými do júna 2021 (z celkových 480 000, čo je cca 8 percent) aj reálne elektronické podpisovanie využíva. Potrebná výmena preukazu k 1.1. 2023 z dôvodu potreby elektronického podpisovania, sa tak dotkne oveľa menšieho počtu ľudí( 30 000), ako medializovala spoločnosť Slovak.Digital.

 

Ministerstvo sa vyjadrilo aj k tomu, prečo doteraz verejnosť rozsiahlejšie neinformovali. 

 

Používatelia certifikátov k e-podpisu budú včas upozornení na potrebu výmeny občianskeho preukazu. Ministerstvo vnútra spúšťa v septembri pripravenú informačnú kampaň, cieľovou skupinou ktorej budú v prvom rade aktívni používatelia elektronických podpisov s certifikátmi na doklade vydanými do júna 2021. Rezort na to využije najmä elektronickú cestu informovania - prostredníctvom e-schránok." uviedol rezort vo svojom stanovisku. 

 

Prečítajte si aj: Proces v kauze Gorila pokračuje prehrávaním zvukových záznamov

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies