Na svete rastie počet podvýživených tehotných a dojčiacich žien

NETKY.SK • 7 Marec 2023, 10:00 • 2 min
Na svete rastie počet podvýživených tehotných a dojčiacich žien

NEW YORK - Počet tehotných a dojčiacich žien, trpiacich podvýživou sa od roku 2020 zvýšil o 25 percent v 12 krajinách, ktoré sa nachádzajú v centre svetovej potravinovej krízy. Upozornil na to v utorok Detský fond OSN (UNICEF) a zároveň poukázal na vplyv, ktorý to má na zdravie detí týchto matiek.

slovakia

left justify in out

UNICEF odhaduje že podvýživou, nedostatkom mikroživín alebo anémiou trpí vo svete vyše miliarda žien a dospievajúcich dievčat. V dôsledku podvýživy trpia tieto ženy a dievčatá často podváhou a majú nízky vzrast. Väčšina týchto žien pochádza z najchudobnejších oblastí sveta. Až 68 percent žien a dospievajúcich dievčat trpiacich podvýživou a 60 percent žien a dievča s anémiou pochádza z južnej Ázie alebo subsaharskej Afriky. Nedostatok živín pritom nemá vplyv len na samotné ženy, ale aj na ich deti, uvádza UNICEF. Táto organizácia dodáva, že "zlá vyžíva sa dedí z generácie na generáciu". Podvýživa zvyšuje riziko úmrtia novorodencov, no môže mať negatívny vplyv aj na vývoj plodu, čo spôsobuje celoživotné následky súvisiace s výživou, rastom i schopnosťou detí učiť sa.

 

"Celosvetovo zaostáva vo fyzickom vzraste 51 miliónov detí mladších ako dva roky. Predpokladáme, že polovica týchto detí začína zaostávať v raste už počas tehotenstva a v prvých šiestich mesiacoch života, keď je dieťa v oblasti výživy úplne závislé od matky," uvádza UNICEF v správe. Odhaduje sa, že medzi rokmi 2020 a 2022 vrástol počet tehotných alebo dojčiacich žien trpiacich akútnou podvýživou o 25 percent - z 5,5 milióna na 6,9 milióna. Týka sa pritom 12 krajín čeliacich potravinovej kríze - Afganistanu, Burkiny Faso, Etiópie, Keni, Mali, Nigeru, Nigérie, Somálska, Sudánu, Južného Sudánu, Čadu a Jemenu.

 

"Bez urýchlených krokov zo strany medzinárodného spoločenstva sa budú následky tohto prejavovať celé generácie," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová. "Aby sme zabránili podvýžive detí, musíme riešiť aj podvýživu dospievajúcich dievčat a žien," dodala Russellová. UNICEF tak vyzval na uprednostňovanie žien a dievčat v súvislosti s prístupom k výživným potravinám a zavedenie opatrení. Medzi ne patrí napríklad "rozširovanie obohacovania" bežne konzumovaných potravín ako múka, jedlé oleje a soľ, aby sa u žien a dievčat znížil "nedostatok mikroživín a výskyt anémie"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies