Rok 2019 podľa Slobody zvierat

NETKY.SK • 1 Január 2020, 16:34 • 2 min
Rok 2019 podľa Slobody zvierat

Sloboda zvierat prijala vo svojich útulkoch počas roku 2019 približne desaťtisíc zvierat. Od začiatku minulého roka do polovice decembra zaznamenala 1 230 prípadov týrania zvierat. Len v bratislavskom útulku Polianky prijali 2 199 mačiek a psov.

slovakia

left justify in out

Pre vyše 1000 zvierat našli nový domov

Pre 1 317 z nich sa podarilo nájsť nový domov pomocou domácej alebo zahraničnej adopcie. Ďalších 712 psov a mačiek vďaka mikročipom vrátili pôvodným majiteľom. Konečné počty zo všetkých svojich útulkov bude Sloboda zvierat poznať v prvom štvrťroku tohto roka. 

 

 

 

Väčšina prijatých zvierat je zanedbaných
Väčšina zvierat, ktoré sa dostanú do útulkov Slobody zvierat, je chorých alebo zanedbaných. "Asi desať percent prijatých zvierat musí podstúpiť operáciu na záchranu života. Jedná sa často o zvieratá, ktoré sú zrazené, postrelené, so vrastenou reťazou, či inými následkami po týraní. Keďže sú vyšetrenia, operácie a následná liečba finančne nákladné, väčšina útulkov sa následne borí s finančnými problémami," povedala Silvia Čaňová, koordinátorka kampaní Slobody zvierat s tým, že nákladné je aj zimné obdobie, kedy je potrebné vykurovanie vnútornej karantény pre choré zvieratá a mláďatá. Pri väčších útulkoch to podľa nej predstavuje náklad aj tisíce eur mesačne.

 

Majitelia zlyhávajú v starostlivosti o zvieratá
Podľa organizácie zlyhávajú pri starostlivosti o zvieratá najmä ich majitelia, ktorí si neplnia svoje zákonné povinnosti, nečipujú psov, nevytvárajú zvieratám priaznivé podmienky pre život, neposkytujú im dostatočnú veterinárnu starostlivosť a veľmi často s nimi kruto zaobchádzajú. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

McFly, Ajron a Žofia už svoje rodiny majú. 🐶😻 Pozrite si stovky fotografií šťastných koncov v albumoch zo série "Našli sa" na našom facebooku ➡️ link v profile. Všetky zvieratká z albumov ''Našli sa'' si prežili časť svojho života na ulici a napokon v útulku Slobody zvierat, kde si vďaka fajn ľuďom našli nový domov. Nájduchovia a opustenci sa menia na veľkých členov rodiny a naša úloha, dávať druhú šancu je splnená. Navštevujte útulky a nechajte sa získať. Sloboda zvierat ďakuje všetkým vzorným majiteľom psíkov z tohto albumu a tisíckam ďalších akčných ľudí, ktorí stoja pred veľkou výzvou – pomáhať a dávať druhú šancu! Ak si chcete zverejniť svoje zachránené zvieratko v albume, fotky a príbehy posielajte k nám na adresu na dobrovolnici.sz@gmail.com. ❤

Príspevok, ktorý zdieľa Sloboda Zvierat (@slobodazvierat),

 

Zvieratá nekontrolujú dostatočne

V prípadoch týraných a zanedbaných zvierat podľa Slobody zvierat zlyhávajú aj obce a štát. "Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá má kontrolovať zdravie zvierat a podmienky pre ich život, chodí do terénu veľmi málo. Navyše nevyužíva naplno svoje kompetencie v oblasti nápravy životných podmienok a zdravotného stavu zvierat. Mnohé obce ani nevedia, že majú povinnosť zabezpečovať odchyt zatúlaných zvierat a ich umiestnenie do karantény a útulkov. Na chode útulkov sa pritom majú aj finančne podieľať. Ich prácu tak musia suplovať mimovládne organizácie a dobrovoľníci," opísala nedostatky zo strany štátu Čaňová. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky s tým nesúhlasí. "Odmietame tvrdenie, že pracovníci jednotlivých regionálnych veterinárnych a potravinových správ si plnia svoje povinnosti v nedostatočnej miere a nevyužívajú naplno svoje kompetencie," reagoval ústredný riaditeľ Jozef Bíreš.

 

Pozitívne správy
Za veľké pozitívum uplynulého roka organizácia považuje presadenie zákazu výcviku a verejného vystupovania zvierat v cirkusoch a novelu veterinárneho zákona, ktorý nariaďuje chovateľom povinné očkovanie psov. Negatívne hodnotí, že aj napriek petícii, pod ktorú sa podpísalo vyše 50-tisíc ľudí, sa na Slovensku stále nepodarilo presadiť zákon o zákaze držania zvierat na reťazi. Zákon tak bude schválený najskôr v marci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies